1 av 3
Martina Samuelsson med Cliff, Lilly och Bella. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Att få umgås med andra hundar är viktigt och ofta blir det ett lugnare möte när hundarna är okopplade, menar matte Martina Samuelsson. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Eva Brelin med sjuårige Keno skulle gärna besöka ett hundhägn. Han tycker om att leka med andra hundar, säger Eva. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Vill ha hundhägn i Härnösand

1:34 min

Bygg en innhägnad rastgård i Härnösand där hundarna kan få springa okopplade och träffa andra hundar. Det föreslår Martina Samuelsson i ett medborgarförslag till kommunen.

Trots att man i Härnösand precis som på de flesta andra ställen i länet har nära till skog och mark så är det inte alla hundar som kan springa fria.

– Alla hundar går inte att släppa lösa för de kommer inte tillbaka när man kallar. Och avsett det så kan du ändå inte släppa dem fria under en stor del av tiden. Alla hundägare som jag har pratat med tycker att det är en jättebra idé med ett hundhägn i stan, säger Martina Samuelsson, som har provat på att besöka ett hundhägn i Vita bergs-parken i Stockholm.

– Där var det jättefint med olika miljöer och skog och sand för hundarna att springa i. Dessutom var det jättetrevligt för hundägarna att träffas.

Men egentligen tycker Martina inte att det behövs mer än ett ganska högt stängsel och en stolpe där det hänger bajspåsar och en soptunna att lägga påsarna i.

– När det är snö så kommer hundarna att springa ner snön så det krävs nog ingen särskild skötsel. Och alla plockar förstås upp efter sig själva.

Lagen om tillsyn av hundar använder inte uttrycket kopplingstvång. Men under nästan halva året, från 1:a mars till 20:e augusti får hundar inte springa lösa i marker där det finns vilt. Resten av året ska de hållas under sån tillsyn att dom inte kan förfölja vilt, dvs om det inte handlar om jakt. Det här betyder inte att hunden måste vara kopplad en viss tid på året, men den måste vara så lydig som om den vore kopplad. Hos Naturvårdsverket tolkar man det som att hunden inte får vara mer än högst ett par meter från ägaren.

Dessutom finns kommunala regler som kan vara olika. Vanligt är det med koppeltvång inne i städerna, i offentliga parker och lekplatser. I Härnösand får man inte ha med hunden på begravningsplatser, i Sundsvall går det bra om hunden är kopplad. Löpande tikar ska hållas kopplade i hela kommunen osv.  På kommunens miljö- och hälsoskyddskontor kan dom tala om vad som gäller just i din kommun. Frågan om hundhägn i Härnösand ska nu behandlas av kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista