Sundsvall

"Bra att allmänheten grep narkotikapåverkad bilist"

1:59 min

En man i 55-årsåldern greps i går eftermiddag av allmänhet efter en mycket vinglig bilfärd i Njurunda söder om Sundsvall. Det visade sig att han var påverkad av narkotika.

Marianne Oscarsson körde bakom bilen och larmade själv polisen.

– När han kört ner i diket så började han backa upp på E4:an igen. Då kommer två killar springande mot bilen och plockar ut honom och går bort från bilen, medan jag ringde polisen. Det är fantastiskt när alla tar sitt ansvar.

Enligt Börje Öhman, informationsansvarig för polisen är det här ett klassiskt exempel på när det är bra att allmänheten rycker in och gör det som kallas ett envarsgripande. Det betyder att man har rätt att gripa någon under pågående brott eller när de håller på att fly och när brottet kan leda till fängelse.

Man har också rätt att som det heter använda det våld som situationen kräver och även om beslut ska fattas snabbt så måste man göra ett övervägande om det är både rätt och säkert att ingripa.

– Dels ska man vara på plats när det händer, men man måste också tänka på att man utsätter sig för en risk. Den man ska gripa kan i värsta fall vara beväpnad.

Vad säger polisen då, ska man ingripa om man blir vittne till ett brott?

– Ja, om man gör bedömningen att man kan göra det utan egen risk.

Det diskuteras ofta om möjligheten att gripa in om man blir vittne till brott istället ska vara en skyldighet, men det tror inte Börje Öhman på.

– Jag tror inte det är en bra utveckling. Det är bra som det är idag, att möjligheten finns.

Frivilligt eller inte, Marianne Oscarsson är i alla fall tacksam över att någon ryckte in och stoppade den drogade föraren i Njurunda

– Det är bara tur att det inte hände en jätteolycka med många bilar inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista