1 av 3
Ica i Flärke har blivit en servicepunkt i kommunen. Att Örnsköldsviks kommun satsar på service på glesbygd är en anledning till att man nu utsetts till Årets kommun av "Hela Sveriges ska leva". Foto: Lennart Sundwall
2 av 3
Roger Berglund som driver lanthandeln i Flärke är glad över kommunens satsning på bland annat 50 000 kronor. Foto: Lennart Sundwall
3 av 3
Lilian Berglund utnyttjar den nya bensinmacken i byn Flärke. Foto: Lennart Sundwall
ÖRNSKÖLDSVIK

Arbetet med levande glesbygd gav Örnsköldsvik pris

Kjell Englund: ”Det märks att kommunen försöker förbättra för oss”
1:33 min

Örnsköldsviks kommun utsågs idag till årets kommun av organisationen ”Hela Sverige ska leva”. Priset får man bland annat för att man satsar på service på småorterna.

Kjell Englund bor i Flärke Gideå, knappt 5 mil från centrum och han skriver gärna under på att politikerna som bestämmer har ändrat sitt sätt att se på landsbygden.

– Det har blivit bättre, tidigare hade vi problem när kommunen släckte ned 50 procent av våra gatlysen, nu verkar det bli bättre. Och så satsningen på affären, nu har kommunen en organisation för att försöka jämna ut villkoren för oss som bor på landsbygden, säger Kjell Englund som bott i byn Flärke, knappa fem mil från Örnsköldsvik, sedan barnsben.

Roger Berglund driver affären i Gideå som nu blivit den sjunde servicepunkten i kommunen. Detta innebär bland annat hemkörning till kunderna, internetcafé och en fikahörna. Plus att affären markandsför kommunen för turisterna.

– En ny mack och satsningen på oss som servicepunkt är bra, säger Roger Berglund. Det skapar framtidstro för alla här i byn.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) säger sig vara stolt över dagens pris och säger att det framöver ska komma till ytterligare fem servicepunkter i kommunen.

– Vi jobbar med ett kommunbygderåd, med småföretag på landsbygden och vi ska titta på boendefrågor bland annat. Dessutom jobbar vi med transportfrågor och överhuvudtaget företagsutveckling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".