I helgen brann en stor textilfabrik i Bangladesh och minst 109 personer dog. Foto: Hasan Raza/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Sundsvallsbor från Bangladesh illa berörda av brand i klädfabrik

Aiefha Alam: ”Jag blev hemskt ledsen när jag tänker om det som hänt”
5:07 min

I helgen brann en stor textilfabrik i Bangladesh och minst 109 personer dog. Branden  klassas som den värsta fabriksbranden i Bangladesh historia. Nu har startskottet gått för årets julhandel. Och stora delar av världens kläder tillverkas just i Bangladesh och slinker säkert ner i flera shoppingkassar inför julen.

I dag, knappt två dygn efter förra branden, härjades en fabriksbyggnad i huvudstaden Dhaka av en ny brand. Men inga har rapportetas döda, men flera rökskadade. Bangladesh har gått från att vara fattigt och irrelevant för världsekonomin till att bli en viktig spelare i den globala försörjningskedjan för textilier med produktion för internationella jättar som H&M. Aiefha Alam kom till Sveriges från Bangladesh för fyra år sedan. Hon blev illa berörd av den stora branden i helgen.

– Jag blev hemskt ledsen när jag tänker om det som hänt, eftersom många dog. Jag tänker på de som är ansvariga där och som inte har agerat ansvarsfullt och hade inte koll på nödutgångar, säger hon.

Det märks att stora mängder kläder tillverkas just i Bangladesh.

– Det finns många textilfabriker. De finns nästan överallt, säger Aiefha Alam.

Shohidul Islam kommer också från Bangladesh. Han säger att det märks att nästan alla länder från västvärlden använder sig av fabrikerna i Bangladesh.

– Det är så mycket billigare att tillverka kläder där. Det kostar nästan ingenting, säger han.

Aiefha Alam säger att det är framförallt unga och fattiga som jobbar på klädbutikerna.

– Jag vet inte hur det är jobba i fabrikerna, men jag såg många som jobbade i fabrikerna. Det verkar som det är smutsigt i fabrikerna, säger hon.

Shohidul Islam och Aiefha Alam köper ofta själva kläder från Bangladesh.

– Det är snyggt och har bra kvalitet, säger de.

Lars G Olsson från Svensk Handel tycker att bränderna i Bangladesh är fasansfulla. Men han säger samtidigt att klädföretagen i Sverige inte kan påverkar arbetsförhållandena.

– Företagen har människor som åker runt i världen och besöker fabrikerna, men kan inte ta hela ansvaret. Den inhemska ledningen måste också ha lagar och se till att de följs. Men sakta men säkert blir förhållandena bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".