Polisen ska använda tampongförpackningar för att sprida sin information om sin nya kampanj. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Tampongreklam ska få kvinnor att anmäla brott

3:46 min

Genom information i bland annat tampongförpackningar ska nu polisen nå ut med en ny kampanj för att få fler kvinnor att polisanmäla våld i nära relationer.

Under 2011 polisanmäldes 841 fall av brott i nära relation i Västernorrland. Av dessa rubricerades 54 som grov kvinnofridskränkning och 277 som misshandel mot kvinna 18 år eller äldre i nära relation. Av alla kvinnor som är utsatta för våld, hot eller förföljelse av någon som står dem nära är det endast en av fyra som anmäler det till polisen, uppskattar Brottsförebyggande Rådet.

Nu drar polisen igång en kampanj för att nå kvinnor som lever under förtryck i hemlighet. Och den här gången har man hittat en del helt nya grepp och sprider informationen på insidan av tampongförpackningar.

– Syftet med informationskampanjen är att medvetandegöra för människor i vårt samhället att det är ett stort problem och att många lever i ett förtyck. Syftet är också att de som utsätts vågar anmäla, men också att folk i deras närhet anmäler, säger Annica Odelind, pressinformatör vid polisen i Västernorrland.

Informationen som går att läsa på sociala medier, på internet och i annonser i tidningar kommer också att finnas på tampongförpackningar.

– Vi vet inte än hur det kommer fungera, men hoppas att det kommer att gå väl ut. Samma budskap som finns i övrig annonsering kommer också gå att läsa i förpackningarna, säger Annica Odelind.

Varför är målgruppen så svår att nå idag?

– Våld i nära relationer är ett stort problem i samhället, men som är förknippat med skam och skuld. För många är det svårt att komma ur relationerna och det handlar om mycket rädsla. Därför är det svårt att göra anmälningar till polisen eller berätta för människor i deras närhet, säger Annica Odelind.

Vid tidigare liknande informationskampanjer har polisen sett att anmälningarna har ökat.

– Det här är en fortsättning på en kampanj från 2009-2010. Då såg vi att anmälningsbenägenheten ökade. Nu har vi fått uppdrag från regeringen att fortsätta kampanjen, säger Annica Odelind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista