Västernorrlänningar är minst nöjda med vården i landstingen, visar en stor hälsostudie från Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Foto: Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Västernorrlänningar minst nöjda med vården

0:29 min

Västernorrlänningar är minst nöjda med vården i hela Sverige, visar en stor hälsostudie från Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Enligt studien handlar det om ett missnöje med tillgången på vård, men också att man har lågt förtroende för vårdcentraler och sjukhus. Studien jämför vården i landstingen och visar att patienternas förtroende för vården varierar kraftigt i de olika länen. Mest nöjda är de som bor i Halland.

Enligt Markus Kallioinen, primärvårdsdirektör på landstinget, visar siffrorna på hur invånarna upplevde vården efter de stora neddragningarna 2009 och 2010.

– Det här speglar hur invånarna upplevde vården 2011. Efter omställningsarbetet 2009 och 2010 såg vi hur frågorna kring bemötande och tillgänglighet blev försämrade. Men detta har förbättrats nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista