1 av 2
Näpochefen i Härnösand Bengt Jansson i samspråk med justitieminister Beatrice Ask. Foto Ulla Öhman
2 av 2
"I Härnösand är man bättre på att åka ut och ta spår och utreda på plats än på många andra orter i Sverige", säger justitieminister Beatrice Ask när hon intervjuas av Ulla Öhman.
Västernorrland

Beatrice Ask diskuterade vardagsbrotten i Härnösand

1:35 min

Polisen ska ta ett krafttag för att lösa fler vardagsbrott är det tänkt. Men på grund av polisens egna långa beslutsvägar tar det ofta så lång tid innan anmälan har nått närpolisdistriket. Det ville Härnösandspolisen diskutera med justitieminister Beatrice Ask när hon kom på besök idag.

Innan ett vardagsbrott, som till exempel ett inbrott i ett förråd eller en cykelstöld, kommer till polisen passerar det flera beslutvägar.

– Många gånger kommer brotten till oss så sent. Först anmäls brottet, sedan går ärendet till en journahavande förundersökningsledare och sedan kommer det till oss, säger Näpochefen i Härnösand Bengt Jansson.

Vems är felet att det tar så lång tid?

– Man ska inte peka ut någon enstaka. Vi måste helt enkelt blir effektivare, säger Bengt Jansson.

Idag fick Justitieminister Beatrice Ask följa med Härnösandspolisen ut på ett förrådsinbrott, ett i mängden av vardagsbrott tillsammans med cykelstölder och inbrott av olika slag . Ofta förblir den typen av brott ouppklarade. 2010 anmäldes 195 bostadsinbrott i västernorrland, bara åtta av dem gick till åtala, vilket är fyra procent.

– Det är svåra brott att utreda om man inte kommer till platsen i tid, säger Beatrice Ask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista