SUNDSVALL

Lunch beat en världsfluga från Sverige

4:05 min

Dansande i nattklubbsstil på lunchtid är en fluga som spridits världen över och som Sundsvall var fjärde stad ut med, enligt kultursekreterare Anna Cedergren. Hon tog initiativet att införa Lunch beat på Kulturmagasinet i Sundsvall. 

-Lunch beat är ett koncept som en tjej som heter Molly Ränge i Stockholm hittat på. Hon började i ett garage med sina typ femton kompisar. Sen har det bara exploderat, berättar Anna.

Och lokalen i kulturmagasinet påminner verkligen om en nattklubb. Bar, dansgolv, scen med dj som spelar den rätta musiken, ljussättning...ja det mesta.

Vid några bord sitter ett gäng och äter smörgåsar innan de ger sig upp på golvet för att dansa.

- Det finns liksom ett manifest för det. Om man kommer så måste man dansa. Man serverar vegetarisk mat, väldigt enkelt för det handlar egentligen bara om att dansa till lunchen.

Ni var ganska tididig med det här va?

-Jag läste om det nånstans och tyckte att det lät så helfestligt så jag ringde upp Molly Ränge och frågade om vi också fick köra. Hon körde i Stockholm och så fanns det i  Göteborg och Norrköping. Sen då kom vi på fjärde plats. Nu finns det över hela världen... Till och med Operah Winfrey har tagit upp det i sitt program. Swedish workers having a disco...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista