1 av 4
Miljöinspektör Arvid Nelehag, Sundsvalls kommun. Foto: Christer Suneson
2 av 4
Inspektionsprotokoll från restaurangkök. Foto: Christer Suneson
3 av 4
Mätutrustning för bakterier i restaurangkök: Foto: Christer Suneson
4 av 4
Skärbräda i restaurangkök bakterietestas. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Många brister i restaurangköken

Inspektör:Har varit i många skitiga restaurangkök”
2:02 min

Skitiga restaurangkök, myror och skalbaggar samt livsmedel som inte förvaras i rätt temperaturer. Det var några av synpunkterna från kommunernas miljöinspektörer när de undersökte över 800 restaurangkök i Västernorrland.

Listan på kritiken mot restaurangköken är lång. Under årets tio första månader gjordes 804 inspektioner i våra kommuner i Västernorrland och över 520 så kallade avvikelser skrevs.

Många krävde akuta åtgärder för att gästerna inte riskerade att bli sjuka.

– Jag har varit i många kök där städningen inte direkt varit det mest prioriterade, säger Arvid Nelehag, miljöinspektör på Sundsvalls kommun.

Smuts, gammal mat och skadedjur
Många restauranger drog på sig flera avvikelser under inspektionerna medan andra sköttes klanderfritt. Det mesta av kritiken handlade om att matvaror förvarades fel i för varma kylar och frysar och att man inte serverades det som stod på menyerna. Men även mat med passerat utgångsdatum hade i några fall sålts till kunder.

På två av Örnsköldsviks finare restaurangkök hittades också skadedjur som skalbaggar och myror. Och den bristande renhållningen i köken drabbar ibland också matgästerna.

Risk för matförgiftningar
– Finns självklart en risk att man kan bli sjuk. Vi har 20-30 anmälningar om matförgiftningar i Sundsvall varje år, säger Arvid Nelehag.

En annan fara för smittspridning är när kökspersonalen går och jobbar fast de är sjuka.

– Det är någonting vi kunder också måste tänka på nu i julbords- och vinterkräksjuketider, säger Arvid Nelehag.

Brister åtgärdade
Men alla restauranger som kritiserades av miljöinspektörerna har också haft återbesök och rättat till sina brister. Och det är det viktigaste med varför vi gör de här kontrollerna, menar Arvid Nelehag.

Under året har kommunerna beslutat om skriftliga krav mot flera av de restauranger som inte skött sig och i ett fall beslut om förbud att servera mat.

I några fall har också restauranger polisanmälts men då har det rört sig om när ägarförhållandena varit oklara. Till exempel att en ny ägare inte har tillstånd för verksamheten.

Skärbräda bakteriehärd
Men tillbaka till den där skärbrädan vi skulle kontrollera i början av det här inslaget. Vad blev egentligen resultatet?

– Den säger 326 och godkänt mätvärde är 15. Så fast den här skärbrädan ser ren ut är den inte det, säger Arvid Nelehag. Kan vara så att den inte går att rengöra ordentligt längre utan borde slängas, säger han.

Hygienkörkort föreslås
Men många av problemen som upptäcks på restaurangerna kan ofta härledas till bristande kunskaper, till exempel om rengöring och annat. Därför föreslår nu Arvid Nelehag, och flera av hans kollegor, att det införs att hygienkörkort för restaurangägarna.

– Att man får bevisa att man har de rätta kunskaperna innan man får öppna en restaurang, säger Arvid Nelehag, miljöinspektör på Sundsvalls kommun. Det vore bra för kunderna också när de ska välja vilken restaurang de ska äta på, säger Nelehag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".