Sundsvall har den längsta väntetiden i länet för personer som åker riksfärdstjänst, där måste man boka resan tio veckor innan man ska resa iväg. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
SUNDSVALL

Sundsvall har längst väntetid för riksfärdtjänst

Lennart Andersson: ”Kommunen krånglar till det i onödan”
7:17 min

Sundsvall har den längsta väntetiden i länet för personer som åker riksfärdstjänst, där måste man boka resan tio veckor innan man ska resa iväg. Medan det i Ånge och Timrå räcker att boka ett par veckor innan.

Enligt Christer Tarberg på Sundsvalls kommun beror det på att handläggarna på kommunen har för mycket att göra. Sverker Ottosson (MP), ordförande Infrastruktur- och serviceutskottet i Sundsvall, säger att de nu ska se hur de kan få ner de långa handläggningstiderna när det gäller riksfärdtjänstresor.

Länets övriga kommuner har kortare vänetider. I Härnösand och i Kramfors behövs en framförhållning på åtta veckor. I Örnsköldsvik och Sollefteå fem - sex veckor och i Ånge och Timrå räcker det om en person som behöver riksfärdtjänst bokar mellan två och tre veckor innan resan ska göras.

Riksfärdtjänst kan bokas av personer med funktionsnedsättningar som vill besöka släktingar och vänner på annan ort. I våra nyheter tidigare i dag berättade vi om synskadade Roger Johansson som behöver riksfärdtjänst för att kunna resa över kommungränsen, men som måste vänta i flera månader på grund av långa handläggningstider. Lennart Andersson, ordförande för Synskadades riksförbund i Sundsvall, tycker att kommunen borde ändra sina regler.

– När det gäller Roger Johansson har en ögonläkare konstaterat hans synskada. Kommunen ska bedöma om den synskadan ska göra att han är berättigad till riksfärdstjänst. Det kan inte ta mer än tjugo minuter. Att bedöma samma sak flera gånger måste vara onödigt, säger han.

Synskadades riksförbund är ett av flera handikappförbund som skrivit till Sundsvalls kommun och kräver en förändring.

– Vi vill veta vilken typ av utredning man gör. Varför måste det ta så lång tid att bli beviljad riksfärdstjänst om man har en permanent skada, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".