Efter att ha utrett spritköksolyckan som skedde i samband med en friluftsdag på Fränstaskolan i höstas rekomenderas skolor att sluta med spritkök. Foto:Annelie Ledin
VÄSTERNORRLAND

Efter Fränstaolycka uppmanas skolor sluta använda spritkök

2:34 min

Efter att ha utrett spritköksolyckan som skedde i samband med en friluftsdag på Fränstaskolan i höstas föreslår Lars-Göran Nyhlén, från räddningstjänsten i Medelpad, att spritköken byts ut mot gasolkök för barn i de lägre åldrarna.

Den 17 september blev femåriga Melvin Pålsson svårt brännskadad på skolans friluftsdag. I dag är Melvin ännu inte återställd men  har fått lämna sjukhuset och återvända hem till sin familj i Fränsta.

– Han mår inte speciellt bra. Han har besvär med klåda, att det gör ont och han har mardrömmar, säger Melvins mamma Maria Pålsson.

Utredningen från räddningstjänsten visar att friluftsdagen planerades på ett korrekt sätt, förutom att man använde en platsdunk för att fylla på t-röd vid matlagningen på spritkök. Enligt räddningstjänsten hade olycka troligtvis inte inträffat utan dunken.

– Jag ser heller inget undervisningsvärde i att använda spritkök i undervisningen för barn. Det är en annan sak att använda spritkök på högstadiet, säger Maria Pålsson.

– Jag kräver att skolan ska sluta med spritkök och ser över sina rutiner när det gäller säkerhet, fortsätter hon.

Lars-Göran Nyhlén från räddningstjänsten i Medelpad har utrett hela händelseförloppet. En utredning som till stora delar ligger till grund för både Arbetsmiljöverkets utredning och den brottsutredningen som fortfarande pågår hos polisen. Hans rekommendation är att skolor slutar använda spritkök bland yngre barn.

– Alternativet är gasolbrännare. Den är inte lika känslig om man knuffar till köket. Spritkök kan man använda bland äldre elever och ha gasolbrännare till yngre elever, säger han.

Utredningen har skickats ut till alla skolchefer i Medelpad. Nu vill han sprida kunskapen vidare.

– Det är ett stort jobb kvar att få ut rekommendationerna till Scouterna och Friluftsfrämjande och andra som använder spritkök, säger  Lars-Göran Nyhlén.

Enligt honom är det först när barnen har blivit så stora att de kan sitta stilla som det kan vara aktuellt att använda spritkök.

– Om vi ska använda spritkök ska man använda rätt påfyllningskärl och inte använda plastdunkar, säger han.

Urban Åström, skolchef i Ånge kommun, säger att man nu kommer följa räddningstjänsten rekommendationer, och använda gasolkök vid friluftsdagar för de yngre barnen istället för spritkök.

– Det enklaste är att använda gasol. Vi lyssnar på vad räddningstjänsten och Arbetsmiljöverket säger. Det här är en händelse som kommer att få betydelse för hela landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista