SUNDSVALL

Magnus Sjödin hade sämst betyg av landets toppolitiker

4:01 min

Magnus Sjödin (M), kommunalråd i Sundsvalls kommun, hade sämst gymnasiebetyg av landets toppolitiker, visar en sammanställning från Lärarnas tidning.

Lärarnas tidning har gått igenom de mest inflytelserika politikernas slutbetyg från gymnasiet. Tidningen har jämfört betygen mellan kommunalråden i de 20 största kommunerna, riksdagspolitiker och regeringspolitiker. Magnus Sjödin som läste naturvetenskapliga linjen hade 2,1 i medelbetyg, vilket är sämst av alla i granskningen. Liksom finansministern Anders Borg (M) hade Magnus Sjödin en etta i matte.

– Jag hade urusla betyg, säger Magnus Sjödin.

Han förklarar de låga betygen med att hans ambitioner när han gick ur nian var att han skulle bli veterinär, men när han insåg att det skulle bli för svårt att nå målet tappade han sugen.

– Lite för sent insåg jag att jag inte hade mjlighet att komma in på veterinärhögskolan, där man behövde 5,0 i snittbetyg. Då tappade jag sugen, vilket avspeglarar sig i resultat, säger Magnus Sjödin.

Betygen från gymnasiet spelar ingen roll i dag, menar Magnus Sjödin.

– Anders Borg hade en etta i matte precis som jag och för honom har det gått bra för. Jag har förkovrat mig på andra sätt och läst vidare på annat sätt. I efterhand borde jag kanske ha bytt linje, säger han.

Anders Borg fick en etta i matte, men läste sedan upp sina betyg och fick toppbetyg på komvux.

– Därför lägger vi resurser för komvux och det är en viktig del för att kunna vidareutbilda sig. Det finns en del unga på gymnasiet som gjorde som mig och valde fel inriktning. Då är det bra att det finns olika möjligheter för ett livslångt lärande, säger Magnus Sjödin.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Lärarnas tidning att granskningen visar att svenska politiker i ett internationellt perspektiv har väldigt låga betyg. Enligt henne har alltför goda studiemeriter länge setts som något suspekt i Sverige. Den långa socialdemokratiska maktställningen har lett till en syn på att politiker ska vara som folk är mest. Men hon tror på en ändring.

– Gör ni om samma granskning om 20 år kommer det att se helt annorlunda ut. I takt med att politiken blir mer komplex och specialiserad kommer politikernas utbildning återigen att bli allt viktigare. Toppolitiker utan högre examen, som Göran Persson och Mona Sahlin, blir något otänkbart, säger Jenny Madestam till Lärarnas tidning.

Bäst betyg hade centerns partiledare Annie Lööf. Omräknat i det äldre betygsystemet fick hon 5.0 i snitt. Läs hela listan över toppolitikernas betyg här.

Länsnyheterna

news.vasternorrland@sverigesradio.se
060-190370

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista