Luciatågets stjärngosse bär flera historier

7:09 min

Stjärnebärare åt de tre vise männen, stjärnsiare, stalledräng, martyr, och missionären som vattnar hästar - alla de rollerna finns med i stjärngossens historia, berättar Örnsköldsviks museums intendent Maggis Frisk.

Staffans fålar uppmärksammas nu i en utställning på Örnsköldsviks museum med trähästar täljda av Eva Nordengård. Intendent Maggis Frisk berättar om  stjärngossens - Staffans - historia.

- Egentligen så kommer stjärngossarna från trettondagen. Under den här tiden då vi var katolska och vi hade våran mässa på latin så var det svårt för oss vanliga människor att begripa nånting, berättar Maggis. 

Hon förklarar hur det problemet överbyggdes med något som med tiden kom att utvecklas till ett luciatåg.

- Man brukade ordna lite olika dramer eller mysteriespel när man dramatiserade berättelserna i bibeln så folk skulle förstå lite bättre. Just på trettondagen brukade man göra ett drama eller ett spel om när de tre vise männen - de tre kungarna - kom fram till Betlehem... Det skulle vara nån som skulle gå med en stjärna så att de här kungarna hade den att följa. Längst fram skulle det gå nån med en fin stjärna som lyste. 

Maggis berättar om att det i samband med reformationen blev fattigare och de stora katolska tågen - i samband med att människorna blev protestanter - krympte ner och blev ett tiggartåg.

Även ett annandagsfirande av Helige Stefanus - Staffan - blandas in i historien. Herodes stallpojke Stefanus som blev stenad för att han upptäckte stjärnan och konstaterade att Kristus var född. Den första kristna martyren.

En missionär vid namn Stenfinn, troligen norrman, som på annandagen vattnar sina fålar finns också med i historien, enligt Maggis.

Men när kom pepparkaksgubben, tomten och tärnan in i bilden?
- Tärnorna har funnits ganska länge. Men mycket beror det nog på Artur Hazelius och Skansen att det blev som det blev. Redan 1893 hade han stjärngossarna med i tåget. Han pytsade in de här stjärngossarna i luciatåget. Sen tror jag att vi har varit ganska bra på att stoppa in sånt där i från skolans sida också.  För att om det då finns en lucia och tärnor - vad ska alla pojkar göra då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista