Kramfors

SD får partistöd utan att delta i ett enda möte

1:42 min

Trots att Sverigedemokraternas ledamot i kommunfullmäktige i Kramfors inte har deltagit på ett enda sammanträde så har Sverigedemokraterna i Västernorrland fått drygt 40 000 kronor per år sedan förra valet.

– De får ordinarie partistöd per mandat i fullmäktige precis som andra, säger Rainor Melander, Socialdemokrat och ordförande i kommunfullmäktige i Kramfors.

Så Sverigedemokraterna i Kramfors får pengar?

– Nej, det finns ingen partiorganisation i Kramfors, så det är länsorganisationen som får det partistödet, säger Rainor Melander

40 000 kr varje år har skattebetalarna i Kramfors betalat i partistöd till Sverigedemokraterna. Det är lika mycket som Kristdemokratena och Folkpartiet som också har ett mandat var har fått, men skillnaden är att Sverigedemokraternas ledamot Stig Åsberg inte har deltagit i ett enda sammanträde.

– Jag tänker inte åka dit heller så länge inte min röst är värd någonting, säger Stig Åsberg.

Varför är den inte värd någonting då?

– Därför att det vart inte så. Att sitta där och lyssna på de andra nickedockorna som bara nickar och bugar, det gör inte jag, säger Stig Åsberg.

Fast man kan tvärtom säga att Stig Åsberg genom att inte delta har avsagt sig sin vågmästarroll där han sitter på det viktiga 41:a mandatet i Kramfors. Istället har han i princip gett Socialdemokratera egen majoritet i ställningen 20-20 eftersom ordföranden har utslagsröst.

Nu ser det ut som att Stig Åsberg kommer att förlora sin post eftersom han flyttat till en annan kommun, och mycket talar för att mandatet blir outnyttjat. Men ändå kan kommunen tvingas att fortsätta betala ut partistödet befarar ordförande Rainor Melander.

– Jag är faktiskt inte säker på vilka villkor som gäller om det inte finns någon som har mandatet. Det vet jag idag inte, men jag förutsätter att vi ska kolla upp det också, säger Rainor Melander.

Enligt riksdagsmannen Johnny Skalin som är Sverigedemokraternas presstalesman i länet, var Stig Åsberg egentligen inte en av partiets kandidater.

– Vi gick inte till val på någon lista i den här kommunen men blev invalda i alla fall. Den här personen skrev upp sitt eget namn på en valsedel, vilket man kan kritisera. Det pågår för närvarande en översyn av det här valsystemet och hur det ska se ut i framtiden, där kommer vi framföra våra synpunkter givetvis, säger Johnny Skalin.

Varför ska då partiet få bidrag från Kramfors kommun när ni är helt osynliga i fullmäktige?

– Vi resonerar som så att vi är invalda i församlingen trots att vi inte har någon företrädare. Det tyder på att det finns en efterfrågan på vår politik i den här kommunen. Därför har vi tänkt använda partistödet för att kunna skapa förutsättningar för en organisation som kan möta efterfrågan från väljarna i kommande val, säger Johnny Skalin.

Fråga

Ulla Öhman

ulla.ohman@sverigesradio.se
070-533 17 82

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista