Reningen vid Domsjö Fabriker kan komma att stängas permanent. Foto: Elenor Nordström
ÖRNSKÖLDSVIK

Domsjö Fabrikers rening kan komma att stängas permanent

1:56 min

Den reningsprocess på Domsjö Fabriken som kan ha orsakat ett fall av legionellasmitta är fortfarande stängd. Och den kan komma att stängas permanent för att förhindra vidare smitta.

En äldre person avled i mitten av december i legionärssjukan, och händelsen har berört Domsjöbor.

– Det känns jättehemskt. De har sagt att det inte skulle hända igen, eftersom det hänt tidigare. Men så händer det ändå. Det är tragiskt för den familj som drabbats, säger en Domsjöbo till P4 Västernorrland.

I fredags stängdes det reningssteg på Domsjöfabriker som skulle kunna vara smittkälla, och det är den åtgärd som kan göras i dagsläget menar miljöchef Patrik Svensson.

– Vi kommer inte att starta reningen förrän vi vet om det kommer härifrån, det kommer inte att hända. Och sedan är frågan om man ska starta det överhuvudtaget, säger Domsjöfabrikers miljöchef Patrik Svensson.

I ett reningssteg tillsätter man syre för att minska föroreningar i vattnet, men samtidigt bildas en miljö där legionellabakterierna trivs. Efter att ett legionellautbrott i Domsjö 2010 kopplades till fabriken gjordes en riskanalys, och sedan dess har man bland annat hållit det luftade steget stängt sommartid för att minska risken för spridning. På vintern däremot har man bedömt risken som liten och i oktober öppnades syretillförseln igen.

-- Vi har gjort allt vi kan. Fanns det något mer att göra skulle vi ha gjort det. Om det visar sig att det här kommer i från oss så var det en felaktig bedömning att risken var låg. Då måste vi ta den konsekvensen och gå vidare med att titta på den riskanalysen för då är det ju något som är fel någonstans, säger Patrik Svensson.

I morgon ska Domsjö Fabriker ha ett möte med bland annat kommun, länsstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Där ska man diskutera åtgärder och hur verksamheten ska drivas i fortsättningen. Visar provresultaten att smittan kommer från fabriken, tror Patrik Svensson att de kommer tillåtas att stänga det luftade steget permanent.

– Tyvärr blir det en ökad belastning, någonstans mellan en fjärdedel och en tredjedel högre utsläpp blir det. Men vi gör bedömningen att fjärden klarar av det, säger Patrik Svensson.

Elenor Nordström

elenor.nordstrom@sverigesradio.se
060-190356

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista