ÖRNSKÖLDSVIK

Gunnel smittades av legionella - låg fyra veckor i respirator

1:47 min

För två år sedan bröt legionellasmitta ut i Domsjö utanför Örnsköldsvik och bakterierna kopplades då till Domsjö Fabriker. Gunnel Olofsson drabbades då, men överlevde med en hårsmån. Nu är hon orolig, efter att en person nyligen avled i legionella i samma område.

– I natt har jag legat och tänkt på det här med legionella. Jag vet inte om jag törs gå ut. Och det är i samma område som det har hänt igen. Det är ju hemskt. Det finns så mycket äldre människor där, säger Gunnel Olofsson.

Det var den 23 september 2010 som Gunnel Olofsson i plötsligt föll i hop i hemmet i Domsjö. Hon minns ingenting, men vet att hon togs till sjukhus och lades i respirator. Där fick hon ligga i fyra veckor.

– Jag minns bara att jag låg på ett rum. Och att mina barnbarn, gubben och barnen kom och hälsade på mig. Sedan somnade jag. Så jag mådde ju skit, säger Gunnel Olofsson.

Gunnel förlorade 30 kilo, och musklerna försvagades så hon tvingades lära sig gå på nytt. Tarmen sprack, och hon fick under lång tid använda stomipåse. Och så tappade hon håret.

– Det var ju bara att dra så for håret. Och det är ju utav alla starka mediciner man får, säger Gunnel Olofsson och visar hur hon drog tussar från huvudet.

Efter sjukdomen har hon fått en otäck hosta som inte går över, och hon orkar inte lika mycket. Därför fick hon lov att flytta och bor nu i en lägenhet i Hörnett där hon slipper gå i trappor. Men hon säger att hon inte är arg på Domsjö fabriker, och är framförallt glad att vara vid liv.

– Jag hade ju kunnat vara död. Det rivs ju upp igen när det här kommer ut. Annars har det varit ganska lugnt ett tag. Men nu. Nu börjar det om igen då. Inom mig, säger Gunnel Olofsson.

Patrik Svensson, miljöchef på Domsö Fabriker, ringde Gunnel tidigare i veckan och berättade om dödsfallet. Han berättade då också att rening var stängd och att legionellan i alla fall inte kan spridas från fabriken längre.