Skolinspektionen har tidigare riktat kritik mot skolan Oasen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Skärpta kvalitetskrav påverkar glesbygdsskolor

Niklas Westin: ”En utmaning att klara behörighetskraven”
4:44 min

Resele skola kommer att läggas ned om skolförvaltningens förslag antas av politikerna i Sollefteå kommun. En utveckling som många förutspått för alla små glesbygdskolor till följd av regeringens skärpta krav på bland annat lärarlegitimationer.

Niklas Westin, enhetschef för professionsutveckling på Skolverket, säger att de skärpta kvalitetskraven kan påverka de små skolorna.

– Det kan vara en utmaning att klara av behörighetskraven om man har få anställda. Det är en bild vi känner igen, säger han.

Det har varnats för att regeringens regelskärpningar kommer att leda till små landsbygdsskolors död.

– En sådan bild ser vi inte, men vi ser att det finns en utmaning för de huvudmän som är ansvarig för utbildningen i små skolor, säger Niklas Westin.

Hur ska man klara utamningen?

– Det är svårt, för det finns inga undantagsbestämmelser. Syftet är att alla elever ska få en utbildning av lärare som har en adekvat lärarutbildningen, för att nå en kvalitetshöjning, säger Niklas Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".