Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Allt fler använder cannabis

Nora Daod: ”Folk börjar väldigt tidigt”
1:56 min
Ulf Guttormsson jobbar på Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN). Han är missnöjd med att allt fler svenska ungdomar tar lätt på användandet av Cannabis. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Cannabisanvändandet i Västernorrland har länge varit lägre än i andra delar av landet. Men nu har det ändrats, enligt Ulf Guttormsson, som besökte Sundsvall igår för att prata om problemet. 17-åriga Nora Daods före detta kompisar röker hasch och marijuana. Därför sa hon upp kontakten med dem.

– Jag tycker att det är riktigt hemskt. Och det går neråt i åldrarna dessutom. Jag tror att det är grupptryck som ligger bakom och just därför vill jag inte umgås med sådana människor, säger hon.

Nora Daod har märkt att ungdomar i hennes omgivning har en mer avslappnad inställning till cannabis än till tobak och alkohol. Trots att drogen är olaglig.

– Dagens ungdomar verkar tycka att det är coolare, säger hon.

Ulf Guttormsson är knarkexpert på Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning. Han säger att de flesta vuxna i Sverige tar avstånd från cannabis - Medan allt fler ungdomar ser ett användande som ofarligt. Just i vårt län har man haft mindre problem med missbruk än i andra delar av landet. Det visar undersökningar om drogvanor som gjorts bland både skolelever och vuxna, berättar Ulf Guttormsson.

Men nu är Västernorrland ikapp och skillnader mellan Sverige och andra länder jämnas också ut. Ulf Guttormsson tror att det beror på att ungdomskulturen blir allt mer likartad världen över. I vissa länder är tillämpningen av lagstiftningen mer liberal än i Sverige och det kan ge fel idéer, säger han.

– Man tittar på USA och Europa där fler använder cannabis och inspireras. Svenska ungdomar tittar på samma filmer, äter samma mat och lyssnar på samma musik som ungdomar i andra länder. Allt blir mer likartat världen över och samma sak gäller med droger, säger Ulf Guttormsson.

Han tycker att mer seriös information behövs angående riskerna med cannabisbruk. Det skulle balansera oriktiga uppgifter som finns på internet, anser han. Att man kan få sociala problem, dåligt minne och ökad risk för cancer i andningssystemet tror han inte att alla vet.

Nora Daod vill också ha mer information, gärna i tv, som komplement till serier där droganvändande visas upp som en häftig livsstil.

– Jag tror att det skulle göra att fler förstod allvaret, säger hon.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".