Ramvik/Västernorrland

Fälldin lämnar tillbaka sin doktorshatt

1:31 min

Idag lämnade förre statsministern och en av grundarna av Mitthögskolan som sen blev Mittuniversitetet, Torbjörn Fälldin, tillbaka sin doktorshatt. Det gjorde han i protest mot nedläggningen av campus Härnösand.
– Vi har haft ett bra samtal men det är med tungt hjärta jag tar emot hatten, säger rektor Anders Söderholm.

Under förmiddagen har Torbjörn Fälldin och Anders Söderholm diskuterat situationen under ett par timmar. När de kliver ut tillsammans på förstukvisten till Fälldins gård i Ås i Ramvik så har det med sig ett gemensamt uttalande:

"Vi har efter gemensamma överläggningar konstaterat att regionen utsätts för stora ekonomiska påfestningar. Det har tvingat Mittuniversitetet till dramatiska beslut med stora konsekvenser för inte minst Härnösand.

Förre statsministern Thorbjörn Fälldin vill uttrycka sitt missnöje med detta genom att till rektor Anders Söderholm överlämna sina doktorsinsignier för vidare befordran till utbildningsministern.

Yttest menar vi att detta är en konsekvens av den nationellt föra högskolepolitiken"

--Det är med sorg i hjärtat jag tar emot hatten. Thorbjörn är för evigt inskriven i våra historieböcker. Han är en av de personer som betytt allra mest för att Mitthögskolan kom till och sedemera Mittuniversitetet, sa en märkbart rörd Anders Söderholm som nu kommer att skicka hatten vidare till utbildningsminister Jan Björklund.

Thorbjörn Fälldin säger att hatten och ringen har betytt en stor tillfredsställelse och ökat hans självförtroende så därför har insignierna varit värdefulla för honom.
Men han ser ingen annan utväg än att lämna tillbaka dem för att visa sitt missnöje med beslutet om att lägga ner Mittuniverstitetets verksamhet i Härnösand

– Kommer du att ha något mer med Mittuniversitetet att göra?
– Det är ju omöjligt att svara på. Kom ihåg att gubben är snart 90 år!