1 av 2
2 av 2
Paolo Roberto. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Västernorrland

Paolo Roberto tycker att vi har oss själva att skylla för hästköttskandalen

Paolo Roberto: ”Betalar man för skit, äter man skit”
7:27 min

Västernorrlänningarna är bland de fetaste i Sverige. Kanske är det vår inställning till mat som verkligen har spårat ur. Paolo Roberto berättar hur vi kan hitta en bra balans i livet.

– Alltså svensken lägger i snitt 14 minuter om dagen på att laga mat. Det är helt sinnesjukt. Samtidigt håller Martin Timell på att bygga om köket i rostfritt stål och svindyrt jävla designerkakel. Sedan använder folk micron i köken och stoppar en sådan där Findus lasagne i den och pling klart. Hur fan prioriterar man då är min fråga?

– Grejen med lasagnen som jag tycker sätter fingret på en viktig del är att vi blir jätteupprörda för att det är hästkött. Men grejen är att det är typ det enda som går att äta i den.

Det finns ju folk som faktiskt har problem med ekonomin också?

– Det stämmer naturligtvis, men det är faktiskt inte jättedyrt att äta bra. Folk säger att mat är dyrt men det stämmer inte. Vi har aldrig lagt en så liten del av vår disponibla inkomst på mat. 1950 lade vi 36 procent på mat och ingen gnällde på att mat var dyrt. I dag är det runt 10 procent.

Paolo Roberto hävdar att att vi till viss del har oss själva att skylla för hästköttet i lasagnen. 

– Det är inte okej att matindustrin luras, men vi måste förstå att vi är en bidragande faktor i det här.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".