Örnsköldsvik

Kulturutbyte med Brasilien visar på likheter

2:45 min

Brasilianska studenter har ägnat de senaste två veckorna åt att lära känna svensk kultur, på plats i Örnsköldsvik. Det är genom ett utbyte med Parkskolan i Örnsköldsvik som brasilianarna kommit hit. Och förutom att lära sig mer om det svenska skolsystemet, har de provat på att åka skridskor.

Det var ett gäng ovana skridskoåkare som smög ut på isen i arenan i Örnsköldsvik, och trots att de tog det försiktigt var det svårt att hålla sig på benen.

- They are trying to kill us!, ropar en av de brasilianska besökarna innan han ramlar omkull. Alla runt om skrattar hjärtligt.

Men skridskoåkning var bara en hållpunkt på schemat för besöket. Framför allt har de gjort studiebesök för att se hur skolan fungerar här. Ricardo Spinelli säger att en skillnad han sett, är att svenska skolan tycker att engelska är ett viktigare ämne än man tycker i Brasilien.

- Jag tycker det är väldigt viktigt att vi kan återvända till Brasilien och säga "vi kan förändra det här, för i Sverige vet jag att de gör på det här sättet", säger Ricardo Spinelli.

Utbytet finansieras med pengar från Universitets- och högskolerådet, fonder och så pengar som eleverna jobbat ihop själva. Ruth Hörnfelt är lärare på Parkskolan, och projektledare för utbytet. Hon märker att eleverna får en ökad förståelse för främmande kulturer, och menar att den här typen av utbyten bidrar till minskad rasism.

 - Det är så berikande för alla parter. Man får så mycket tillbaka genom att lägga jobb på detta. Och vi upptäcker hur mycket likheter vi har med andra människor, säger Ruth Hörnlund.

Och just likheterna var det som förvånade Ana Paula från Brasilien allra mest.

 - Seder och bruk är ganska annorlunda, men överlag är vi mer lika än jag hade trott, säger Ana Paula.

Och om man ska tro Ruth Hörnlund, visade det sig att vi svenskar också var roligare än de trott.

 - Jag tror att de har en stereotyp bild av svenskar. Det kunde vi se första veckan, det var mörkret och det var snön och det var kallt och eländigt. Men de har aldrig haft så roligt som när de fått leka i snön och fotografera varje snöflinga. De har skrattat och haft hur roligt som helst. Deras tanke var nog att vi skulle vara väldigt sura och inte kunna dra på mungiporna, säger Ruth Hörnlund.

På söndag är det dags för hemfärd, men troligen är det inte sista gången de brasilianska och svenska ungdomarna hör av varandra. Och kanske kanske kommer intresset för skridskoåkning att öka i Brasilien, trots att det var skakigt på isen.

Vad tycker du om att åka skridskor?

- Jättesvårt! Haha! Men jag ska minsann göra det!, skrattar Ana Paula.