Ofta får inte kommunernas kostchefer den mat de beställt, vilket påverkar kvaliteten av den offentliga maten. Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun kräver mer kontroll av maten i alla led. Foto: Tamara Fenjan / Arkiv
Kramfors

Kostchef vill se ökad kontroll efter hästköttsskandalen

Karin Lidén: ”Vi har tröttnat på att inte veta vad vi serverar”
5:00 min

Kramfors kostchef Karin Lidén vill se ökade kontroller i alla led efter hästköttsskandalen. I en debattartikel på Dagens nyheter hävdar hon att det ofta levereras okända ersättningsvaror, med ett annat ursprungsland än avtalat, till dom offentliga köken.

Hon har skrivit debattartikeln i egenskap av ordförande i den nationella organisationen Kost och Näring.

Enligt henne är det vanligt att landets kostansvariga i kommunerna ofta inte får de märkesvaror de beställt utan att de istället får grossisternas egna och mer okända varumärken, vilket påverkar kostchefernas möjligheter att påverka kvaliteten på maten.

– Avtal är till för att hållas. Som de storkunder vi kostansvariga är ska vi kunna förvänta oss att det vi har beställt också levereras. Grossisternas ovana att skicka oss utbytesvaror riskerar i slutändan att gå ut över måltidskvaliteten, säger Karin Lidén.

Det krävs mer kontroll i alla led, skriver hon i debattartikeln och kritiserar också regeringen för att till skillnad från flera andra europeiska länder inte stödja kraven på en ursprungsmärkning av sammansatta livsmedelsprodukter, som till exempel köttet i korv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".