Härnösand/Västernorrland

Osäkert om Härnösand går med som ägare i Midlanda

1:16 min

Idag väntas Sundsvalls och Timrå kommunfullmäktige fatta beslut om att ta över Midlanda flygplats i kommunal regi. Men den tredje tilltänka ägaren, Härnösands kommun, har inte fattat beslut och flera partier tvekar. Två viktiga möten om Midlanda ska hållas och  turbulensen kring Mittuniversitetet kan påverka utgången.

Redan från början har det varit oklart hur Härnösandspolitikerna kommer att ställa sig till frågan om att gå in som ägare i Midlanda  när staten tar sin hand från flygplatsen i sommar.

De styrande Socialdemokraterna har i och för sig sagt ja men kan inte genomdriva beslutet på egen hand. Miljöpartiet som man samregerar med säger bestämt nej och det gör flera andra partier också.

Efter Mittuniversitetets beslut har även socialdemokrater vacklat även om kommunalrådet Fred Nilsson säger att han inte har ändrat sig.
Det finns upprörda känslor mot Sundsvalls agerande men också en oro för hur Härnösands kommuns ekonomi nu kommer att påverkas av Mittuniversitetets flytt.

På onsdag håller Socialdemokraterna ett internt möte för att diskutera Midlanda men Fred Nilsson håller det inte för uteslutet att det finns enskilda personer som inte vill gå in i Midlanda projektet.
– Känslorna har varit starka men nu har vi sovit på saken i flera nätter. Vi är inne i en tid av reflektion och funderande. Vi måste fundera på vår framtid och vi måste jobba med vår profil och med frågan hur vår stad ska utvecklas. Frågan om relationerna med våra grannkommuner är viktig.

Miljöpartiet säger bestämt nej och har gjort det långt innan Mittuniversitetets flytt blev aktuell:
– Det är helt enkelt varken ekonomiskt eller ekologiskt hållbart, säger biträdande kommunalrådet Göran Hådén (mp). Om något så har Härnösands ekonomi hamnat i ett sämre läge efter universitetsbeslutet.

Moderaterna har sagt nej  till kommunalt övertagande av flygplatsen men inte heller inom alliansen verkar det finnas någon enighet. Från Folkpartiet säger man att man ännu inte har lyckats ta ställning inom partiet.

På tisdag kommer samtliga partier i Härnösand att träffas för partiöverläggningar och då kommer frågan om Midlanda upp på bordet, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S):
– Det är en väldigt viktig fråga, det handlar om seriösa överläggningar. Jag kan inte säga idag hur varken Socialdemokraterna eller andra partier kommer att rösta när frågan ska avgöras vid kommunfullmäktige i mars.