Sundsvall

Sundsvalls fullmäktige röstar om bidrag till religiösa föreningar

2:10 min

Snart kan det bli möjligt för kyrkor och andra religiösa föreningar att få bidrag för sin verksamhet från Sundsvalls kommun.

Den blågröna kommunledningen vill ge alla föreningar samma möjlighet att söka. Dom röda partierna säger nej, och frågan avgörs i fullmäktige idag.

För Islamiska kulturcentret handlar det om ett bidrag på ungefär 60.000 kronor per år, som föreningen kan bli av med, om inte reglerna ändras.

Aman Muhammad är ordförande i Islamiska kulturcentret.

– Det blir svårt i framtiden, hur ska man få pengar för att betala hyra och allt möjligt som vi behöver, säger han.

Islamiska kulturcentret samlar ungefär 300 Sundsvallsbor till fredagsbönen i mosken, och har tidigare fått bidrag till sin verksamhet från NAVI, nämnden för arbetsmarknad och integration.

Men får något år sen samlade kommunen alla bidrag till föreningar under föreningsbyrån - och enligt gällande regelverk har inte religiösa föreningar rätt till bidrag.

Flera andra kommuner i länet finns har inte en sån regel, och i Örnsköldsvik så delade kommunen ut cirka hundratusen kronor förra året till olika religiösa föreningar.

Nu vill den blågröna koalitionen ändra reglerna, så att även kyrkor och religiösa samfund i Sundsvall ska kunna söka bidrag, för verksamhet som inte är religiös.

Kerstin Sjödin Pettersson, är chef på föreningsbyrån i Sundsvall och tycker att det är en rimlig förändring.

– Vi får in föreningar som har en bra verksamhet även om dom är religiösa, och därför vill vi bedöma verksamhet i stället för vilken organisation det är som sköter verksamheten.

Hur kan ni kontrollera att pengarna inte går till religiös verksamhet?

– Att kontrollera är jättesvårt, vi tar stickprov och sen litar vi naturligtvis på våra föreningar. Att man gör det man söker bidrag för, säger hon.

Dom röda partierna i fullmäktige vill ha kvar dagens regel och det innebär på sikt att en förening som Islamiska kulturcentret inte kommer att få några verksamhetsbidrag, enligt Kerstin Sjödin Pettersson.

Socialdemokraten och oppositionsrådet Peder Björk tror att många nya föreningar kommer att söka bidrag, om möjligheten öppnas kyrkor och andra religiösa organisationer - - då blir det mindre över till dom föreningar som får bidrag idag. Men det handlar också om en viktig princip, enligt honom

– I grunden är det en viktigt princip att en kommun inte ska stötta politisk eller religiös inriktad verksamhet. Det är principen som är den viktiga och det går inte att särskilja, det är vår uppfattning, säger han.

Frågan ska avgöras i nästa kommunfullmäktige i Sundsvall, där inget block har majoritet, och där rösterna från Sverigedemokraterna och den politiska vilden Ingrid Möller blir helt avgörande.

– I grunden är det en viktig princip att en kommun inte ska stötta religiöst eller politiskt inriktad verksamhet, och det går inte att särskilja här, det är vår uppfattning.

Men om man inom ramen för en religiös förening har verksamhet som inte är religiös, till exempel spelar fotboll, hur ser du på det?

– Jag tror att det är svårt i praktiken att hålla i sär dom sakerna. I grunden har ju en religiös förening, liksom ett politiskt parti, en målsättning att övertyga andra människor om sin politik eller sin tro. Och att hålla isär det tror jag är svårt eller till och med omöjligt säger han.

Sundsvall är den enda kommunen i länet som har en tydlig regel mot att ge bidrag till religiösa föreningar. I Örnsköldsvik betalade kommunen ut drygt hundratusen förra året till olika religiösa föreningars ungdomsverksamhet.

Men innebär det här förslaget att kommunala föreningspengar kommer att gå till religiös verksamhet?

– Nej. Det finns en klausul där vi beskrivet vilken verksamhet som inte får pengar och det gäller till exempel bönestunder och liknande. Men har man annan verksamhet där man släpper in människor som även inte är medlemmar, som till exempel teater eller fotboll. Då ska man kunna få ett bidrag för det, säger hon.

En av föreningarna som fått bidrag, men som egentligen inte har rätt till det med dagens regler, är Islamiska kulturcentrat i Sundsvall, som driver mosken i stan.

Enligt Kerstin Sjödin Pettersson har föreningen flera verksamheter som den skulle kunna få bidrag för även i fortsättningen, till exempel läxläsning och fotboll, OM regeln ändras.

Annars är det slut på kommunens stöd:

– Alla dom här föreningarna som har beteckningen kyrkliga samfund eller religiös förening kommer inte att få bidrag framöver, dom stängs ute ur bidragssystemet. Så pö om pö måste vi fasa ut dom ur systemet.