Polisen larmades av en förbipasserande som upptäckt en blodig man vid en bil strax intill E 75. Där grep senare polisen en 21-årig man, som nu misstänks för mordförsök. Foto: Matilda Jansson / Arkiv
Sundsvall / Timrå

Socialstyrelsen kritiserar att psyksjuk fick träna skytte

Det var inte okej att låta en psykiskt funktionshindrad man öva skytte som en del av vården, anser Socialstyrelsen som nu riktar kritik mot Sundsvalls kommuns socialnämnd som ansvarade för den 21-årige mannens placering på ett särskilt boende i Timrå.

Mannen hade schemalagda skjutövningar som fritidsaktivitet och i samband med en av de tillfällena i januari 2012 skottskadades vårdaren vid skjutbanan vid Blåberget i Sundsvall. Den 21-årige mannen dömdes senare till rättspsykriatisk vård.

Enligt Socialstyrelsens beslut hade anhöriga framfört kritik mot skytteträningen långt före händelsen vid Blåberget. Socialstyrelsen kräver därför också att boendet i Timrå förbättrar sina rutiner i hur de hanterar och följer upp klagomål. Sundsvalls socialnämnd som ansvarade för mannens placering får kritik för brister i uppföljningen av vården av mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista