Sundsvall

Tuffa förhandlingar om broavgifter

1:45 min

Sundsvalls kommun förhandlar med Trafikverket att det inte ska införas några avgifter på nya bron över Sundsvallsfjärden. Kommunen har finansierat bron med 250 miljoner och fick ett löfte 2009 att det inte skulle bli några avgifter för Sundsvallsborna. Men efter det har Regeringen gett uppdrag till Trafikverket att riva upp avtalet.

Nu under mars månad ska förhandlingarna mellan Sundsvalls kommun och Trafikverket avslutas. Och det folkpartistiska kommunalrådet Lars Persson hävdar att ingånget avtal ska gälla.

– Vi har en position vi inte vill backa ifrån. Vi har ett avtal med staten och vi anser att det ska gälla, säger Lars Persson (FP)

Vad gör ni för att påverka?

– Min företrädare Magnus Sjödin (M) har haft kontakter direkt med företrädare i Regeringen och vi fortsätter att logga och jobba för att få det belsut som vi vill, säger Lars Persson.

Hur förhoppningsfull är du för att få det beslut som du vill?

– Det är en tuff förhandling så jag vet inte hur förhoppningsfull man törs vara, säger Persson.Men vi har ingen ambition att vika ner oss från Sundsvalls kommuns sida. Där är både vi i majoriteten och oppositionen eniga, säger Lars Persson (M)

Anledningen att regeringen vill riva upp avtalet med Sundsvall är bland annat att avgifterna från den tunga trafiken spås bli lägre än förväntat. Samt att svensk lagstiftning i dessa frågor ska anpassas till EUs regelverk.

Men om det blir avgifter på bron kommer många Sundsvallsbor att köra genom stan istället, tror Bruno Eriksson.

– Ja jag tror att många kommer att åka runt om det kostar några tior att köra på bron, säger Bruno Eriksson.

– Risken är att folk inte använder bron som det är tänkt utan tar andra vägar genom stan, säger Åsa Ponten i Sundsvall.