Västernorrland

Strejk hotar E4 bygget

1:37 min

Den 12 mars kan det bli strejk på flera stora byggarbetsplatser i länet. För idag sa fackförbundet Byggnads upp avtalet med arbetsgivarna eftersom de anser det är för dålig ordning bland underentrepenörer på arbetsplatserna. Och det kan bland annat leda till olyckor. En arbetsplats som kan drabbas av strejk är bygget av E4 söder om Sundsvall.

Byggnads menar att en huvudleverantör i ett stort projekt måste ta mer ansvar för underentreprenörerna. För idag kan det bli en lång kedja av entreprenörer på ett bygge och om det händer en olycka är det svårt att fälla någon rent juridiskt. Och olyckor, även med dödlig utgång, är inte ovanliga i byggbranschen säger Jan Nordlöv.

– Det förolyckas en byggarbetare varje månad och det drabbar ofta underleverantörer, säger Nordlöv.

Vill få arbetsgivarna till förhandlingsbordet 
Byggnads varsel idag kan ses som att man vill få arbetsgivarorganisationen Svenska Byggindustrier till förhandlingsbordet. Men där tycker man inte varslet idag är rätt väg att gå, säger förhandlingschef Mats Åkerlind.

– Jag tror inte att möjligheterna förbättras att redan man innan förhandlar reser ett varsel, säger Mats Åkerlind till Ekot.

En annan fråga är vem som ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och betalar ut schyssta löner. Byggnads menar att det ansvaret måste huvudentreprenörerna ta.

Tror på lösning
Men trots allt finns det två veckor kvar för parterna att komma överens. Och snickaren Jan Nordlöv tror på en lösning.

– Det här är säkert bara ett verktyg att få arbetsgivarna till förhandlingsbordet så jag är optimistisk och tror på en lösning innan den 12 mars, säger Jan Nordlöv snickare på Peabs E4 bygge söder om Sundsvall.

I Västernorrland berörs också bland annat byggena av Bergeforsens kraftverk, Resecentrum och Willys i Härnösand, Banken Nordea i Sundsvall, samt ställningsarbeten på både Husum, Domsjöfabriker, Östrand och Ortvikens papperbruk.