En gosse som inte lärde sig veta hut – till allas förtjusning. Foto: SVT Bild
Ordalaget 1 mars 2013

Ordalaget lär sig veta hut

22 min

Både priser och människor kan vara hutlösa, men hur ofta säger man idag att någon borde veta hut ? Vi resonerar kring detta och noterar också att slalomåkare kan vara livsfarliga.

ordalaget@sverigesradio.se – och glöm inte facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Ordet barnfödd har dykt upp igen i Ordalaget – räcker det inte med född, undrar några lyssnare. Javisst, men ordet finns trots allt i Svenska Akademins ordlista.

Kjell har noterat på vår facebook-sida att slalomexperten Stig Strand nyligen sa  ”om hon åker lika fort i nedre delen av banan blir hon livsfarlig”.

Kjell undrar för vem hon blir livsfarlig.

”  Ska dom tävlande söka skydd, Eller ska människorna i målfållan huka sig eller fly från denna livsfarliga kvinna? Jag bara undrar.”


Själv är inte synonymt med ensam, men många tycks inte veta det. Frågan dyker upp igen i Ordalaget.


Ingegerd i Hede sänder oss följande rader:

” Nu för tiden används uttrycket "över tid" i tid och otid.

Vad betyder det egentligen? Vad sa man förr, innan det här uttrycket blev modernt?

För det kan väl inte vara en särskrivning av övertid ?”

Britt-Marie på Frösön skriver som följer:

” Jag har ett ord som används av många som början av ett inslag. Ordet är ALLTSÅ som ni borde mer eller mindre förbjuda. Ordet nej i början av ett samtal tror jag att ni redan har haft uppe, annars ta det en gång till Att säga nej ofta i stället för ja i början är ett otyg.”

Idag K-märker vi brev, det är idag sällsynt att få ett handskrivet brev. Vi rättvisemärker gilla  och köra. På facebook klickar man på ”gilla” om man tagit del av ett inlägg, även om budskapet är dystert. Gilla borde bara gälla när man gillar något.

Emanuel Blume skriver följande på Ordalagets facebook-sida :

”Jag skulle vilja föreslå en rättvisemärkning av ordet "köra". Då menar jag alltså inte att sjunga i kör, utan att framföra något, t ex ett tåg eller en motorcykel, eller att styra en maskin. De senaste 5-10 åren har ordet köra börjat användas i allt fler sammanhang, t ex "Vi kör personalmöte kl 11", "Vi kör soppa till lunch idag" och "Kör du byxor? Jag tänkte köra kjol." Jag är ofta ganska positiv till språkförändringar, men i det här fallet är det en massa spännande och målande ord som blir överkörda. "Håller personalmöte", "lagar soppa", "tar på sig byxor och kjol". Kör gör jag emellanåt, men inte kläder !”

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista