1 av 3
Ivan valde att lämna in ett vapen hos polisen i Sundsvall på vapenamnestins första dag. Foto: Ulf Thonman
2 av 3
Vapnet Ivan lämnade till polisen hade han hittat i en påde blomjord. Foto: Ulf Thonman
3 av 3
Polisen tar emot vapnet innan det skickas till SKL och förstörs. Foto: Ulf Thonman
Västernorrland

Ivan från Torpshammar tog chansen att utnyttja vapenamnestin

4:43 min

Idag, den första mars, började den allmänna vapenamnestin att gälla. Fram till den 31 maj kan den som har skjutvapen eller ammunition utan tillstånd lämna in dem till Polisen utan att straffas. Publikredaktör Ulf Thonman träffade Ivan Engström från Torpshammar som tänkte ta tillfället i akt och lämna in ett vapen han haft i sin ägo, men som han inte ville ha kvar.

En tillfällig vapenamnesti gäller i Sverige från den 1 mars till den 31 maj 2013. Under den tiden kan du som har skjutvapen eller ammunition utan tillstånd lämna in dem till Polisen utan att straffas. Du behöver inte berätta var du har fått vapnet ifrån och inte heller vem du är. Kontrollera att vapnet inte är laddat innan du lämnar det till Polisen.

Vid tidigare amnestier (1993 och 2007) fick Polisen in cirka 17 000 respektive 13 000 skjutvapen samt 15 respektive 14 ton ammunition. Den största andelen bestod vid båda tillfällena av gevär, därefter kom enhandsvapen. Några tiotal utgjordes av helautomatiska eller luft-, fjäder- och harpunvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista