Minst fem kronor skulle en tullavgift kunna kosta enligt Trafikverket. Det är vad man måste ta in för att kunna ta ut avgiften. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Sundsvall

Rimlig avgift för bron över Sundsvallsfjärden runt tio kronor enligt Trafikverket

1:07 min

Sundsvalls kommun förhandlar med Trafikverket om att det inte ska införas några avgifter för bilisterna på nya bron över Sundsvallsfjärden. Och blir det en avgift så är en trolig nivå runt 10-15 kronor per överfart. Det säger Ingemar Frej, chef för Trafikverket region mitt.

– Men om det blir en avgift är svårt att svara på. Det kommer åtminstone inte bli så höga kostnader som för Öresundsbron där avgiften kan ligga på 350 kronor, säger han.

På Motalabron, som ska vara klar i höst, blir kostnaden för personbilar tio kronor per gång och det planeras gälla under 25 års tid. Och Rödöbron i Jämtland hade en avgift på 16 kronor under 90-talet. Så någonstans där emellan är rimligt enligt Ingemar Frej.

För den som åker tur och retur till jobbet fem dagar i veckan, tolv månader om året, skulle det kunna bli 6000-7000 kronor per år.

Det finns andra förslag också, som till exempel en särskild skatt. Men en tullavgift är en praktisk lösning, säger Ingemar Frej.

– Mycket av Sveriges infrastruktur har finansieras via anslag från staten. Men för att kunna bygga snabbare och tidigare har man börjat anamma principen med tullavgifter. Utan det hade det kanske inte varit möjligt att påbörja projektet med Sundsvallsbron, säger han.

Enligt Trafikverket är det inte troligt att en eventuell avgift gäller under längre tid än 25-30 år. Och avgiften får inte vara för hög så att folk väljer att köra andra vägar. Men är den för låg kommer inte tillräckligt med pengar in.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista