Charina Lundholm Foto: Elenor Nordström
Örnsköldsvik

Färre länsbor har ersättning från Försäkringskassan

1:40 min

Antalet personer som har sjuk och aktivitetsersättning från Försäkringskassan i Västernorrland har minskat med en tredjedel sen 2005. Och det är många som upplever att det är för svårt att få sjukersättning. Charina Lundholm utanför Örnsköldsvik har överklagat i domstol två gånger för att få ersättning från Försäkringskassan.

- Det känns för jävligt, rent ut sagt. För jobba det är ju någonting som jag vill. Jag har hela mitt liv velat hjälpa folk. Jag bröt ihop en gång, jag tror det var 2004 - 2005, när jag var ute och skulle försöka ta bort ogräs. När jag inte ens klarade av det, då bröt jag i hop. För trädgård, små barn, hundar och jobba det är ju liksom mitt liv. Det är vad jag har levt för egentligen. Men nu går det inte längre och det har jag jättesvårt att acceptera, säger Charina Lundholm.

Charina Lundholm skadade axeln när hon skulle lyfta en patient på vårdboendet där hon jobbade år 2000. Hon har under åren gjort flera operationer, utan att bli helt bra. Vid skadan förstördes också nerver, som gör att hennes kropp felsignalerar smärta, även vid enklare rörelser. Skadan har också medfört belastningsskador på andra delar av kroppen.

Till en början fick hon sjukpenning och tillfällig sjukersättning av Försäkringskassan, men när reglerna blev hårdare beviljades hon inte mer pengar. Hon skickades till arbetsförmedlingen, där arbetsterapeuter bedömde vad hon skulle klara av på arbetsmarknaden:

 - Ingenting. Absolut ingenting. All min kraft som jag har i min kropp den går åt till att försöka, och försöka, säger Charina Lundholm.

Charina ansågs för sjuk för att jobba, men för frisk för att få sjukersättning - eller det som tidigare hette förtidspension. Totalt har hon levt helt utan inkomst i sammanlagt 3,5 år, och sambons pension har knappt räckt för att försörja dem båda.

 - Vi har fått äta tunnbröd uppblött i mjölk eller buljong. Det har vi gjort över en jul, då åt vi det i tre veckor. När det riktigt är kris är jag tvungen att låna pengar av mina barn. Annars skulle det aldrig ha gått.

- Hur känns det att vara så beroende?

- Fruktansvärt. Nedvärderande, säger Charina Lundholm.

Sedan 2005 har antalet som har sjuk- och aktivitetsersättning minskat med nästan en tredjedel i länet, från 15 000 personer till ungefär 10 600. Och det märker man av på LO TCO Rättsskydd där Mattias af Malmborg är förbundsjurist.

- Till att börja med får vi betydligt fler ärenden. Det är en av våra största ärendekatagorier på rättsskyddet, att vi får många ärenden där folk vill ha sjukersättning men som inte får det, säger Mattias af Malmborg.

Fram till 2008 fanns också en tillfällig sjukersättning, som inte var lika definitiv som en förtidspensionering. Den ersättningsformen var viktig menar Mattias af Malmborg, för långtidssjuka som Charina.

- Det finns ett klart behov av att man återinför något slags mellansteg mellan sjukpenning och sjukpension, alltså den här tidsbegränsade sjukersättningen då. Det ser vi på Rättsskyddet ett klart behov av, säger Mattias af Malmborg.

Charina Lundholm överklagade Försäkringskassans beslut i domstol och vann. Hon fick då tillfällig sjukersättning i 18 månader. Efter de månaderna fick hon börja om igen, och i mitten av februari var hon uppe i domstolen igen, för att överklaga nya avslag.

- Jag har varit i liksom de tankarna: vad är det för mening med livet? Varför ska jag leva om jag hela tiden måste kämpa även fast jag är sjuk?, undrar Charina Lundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista