Skogsentreprenörerna behöver hålla flera, dyra fordon. Foto Marie Hansson SR Örebro.
Västernorrland

Skogsentreprenörernas företag går back och priserna pressas

0:58 min

En tredjedel av branschorganisationen Skogsentreprenörernas företag går back varje år, och nu fruktar man att skogsbolagen, som Holmen och SCA, ska pressa ned priserna ännu mer. Tore Jonsson i Örnsköldsvik känner osäkerhet inför framtiden.

Och Jan Sandström, skogschef på Holmen skog säger att han delar Skogsentreprenörernas uppfattning om att en förändring måste ske, men att det också är kärva tider just nu.

- Det är ju ett strävsamt liv, vi har det ganska tufft tycker jag. Vi har ju en kund som naturligtvis inte vill betala, så vi får göra vårt bästa för att få upp priserna, säger Tore Jonsson ordförande i Skogsentreprenörerna i Örnsköldsvik.

Vinstmarginalen för en skogsentreprenör i Norra Sverige ligger på 3,6 procent. För lite, menar branschorganisationen, som vill ha en vinstmarginal på 10% till 2014. Istället ser man en utveckling där stora skogsföretag som till exempel SCA och Holmen säger upp befintliga avtal, och där efterföljande upphandlingar tvingar entreprenörerna att sänka priserna ännu mer.

Skogsentreprenörerna menar att branschen skadas på sikt, när företag riskerar att slås ut, och det är svårt att locka nya. Genom namninsamling och en nationell manifestation hoppas man nu kunna vända utvecklingen.

- Förhoppningsvis är det här en väckarklocka för våra kunder. Vi gör ju det här för att visa att det inte fungerar riktigt bra, säger Tore Jonsson.

Elenor Nordström

elenor.nordstrom@sverigesradio.se
060-190356

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista