Foto: Amanda Odeski/ Scanpix
Västernorrland

Stormvarning i Jämtlandsfjällen

Det väntas storm och kraftiga snöfall i Jämtlands- och Härjedalsfjällen under lördagen. SMHI har utfärdat klass 2-varningar och polisen avråder sportlovsfirare och andra från att ge sig ut på vägarna.

De starka vindarna – uppemot 25 meter per sekund – skulle enligt prognosen dra in under lördag eftermiddag och hålla i sig fram till natten mot söndag. Snöfallet startar betydligt tidigare och väntas ge mellan 15 och 30 centimeter snö.

Polisen varnar för besvärliga förhållanden i trafiken och hoppas att så många som möjligt avstår från att köra bil under lördagen. Om man ändå måste åka just då bör man hålla avståndet i trafiken, ta med varma kläder, mat och dryck samt mobiltelefon, säger August Knutsson, länsvakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

– Det kommer nog bli en del störningar i trafiken, men det är alltid svårt att veta hur omfattande de blir. Vi råder också att man inte ger sig ut på fjället under lördag. Ta skidturen när det har lugnat ner sig.

Flera andra områden har fått klass 1-varningar i samband med snöfall, som Dalafjällen, Västernorrlands inland och Västerbottens kustland och inland.

– Man bör hålla sig uppdaterad på väderläget om man är i de här områdena, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista