SOS Alarm Sundsvall. Foto Christer Suneson
Västernorrland

Den 11 mars införs ett nytt telefonnummer till SOS Alarm, 113 13

1:29 min

Ett nummer som man ska ringa vid tillfällen som inte är akuta för människors liv och hälsa. Till exempel vid strömavbrott eller information om översvämningar. Numret 113 13 ersätter inte 112 men ska förhoppningsvis kunna avlasta larmnumret som idag får många onödiga samtal, säger Tommy Sjölander chef på SOS Alarm i Sundsvall.

Numret ska användas när man vill ge eller behöver få information om händelser eller större olyckor i samhället.

- Vid akuta situationer när det är fara för liv ska man fortfarande ringa 112, säger Tommy Sjölander. Nödnumret ska man alltid ringa när det är fara för liv, miljö eller egendom, säger han.

Efter en testperiod i tre kommuner i Skåne införs nu i mars det nya numret 113 13 över hela landet. Och Tommy Sjölander på SOS alarm i Sundsvall tror inte att det kommer att bli några problem för allmänheten att hålla reda på de båda numren.

- Det tror jag kommer att gå jättebra. Dels är numren rätt olika rent siffermässig. Men framför allt är 113 13 inte ett larmnummer som 112. 113 13 är ett informationsnummer där man kan få eller ge viktigt information i samhället, säger Tommy Sjölander på SOS Alarm i Sundsvall.

Christer Suneson

christer.suneson@sverigesradio.se
060-190351

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista