1 av 2
Tomas Håkki Eriksson från Ljungaverk. Foto: Karin Lönnå
2 av 2
Takida vid sin spelning på Gatufesten i Sundsvall, sommaren 2012. Foto: Annelie Ledin
Ånge

Konstnären Håkki från Ljungaverk följer med Takida på akustisk turné i vår

"Kul att ha ett bakgrundsband när jag är på turné"
3:47 min

När Ångebandet Takida ger sig ut på turné nu i slutet av mars så är den av lite annorlunda karaktär. Dels blir det färre sladdar än vanligt då bandet kommer spela främst akustiskt, dels har de plockat in en sjunde bandmedlem: Tomas "Håkki" Eriksson, en lokalkändis hemifrån Ljungaverk.

– Vi ville slå våra påsar i hop på något sätt. Vi har vandrat sida vid sida i många år och vi alla jobbar ju med kreativitet på något sätt och då kände vi att "nu är det dags", säger Tomas Håkki Eriksson.

Takida-medlemmarna bestämde sig för att göra en i stort sett akustisk turné, näst intill unplugged, berättar bandets gitarrist Tomas Wallin. Inspiration till det fick de när de gjorde en samlingsskiva där det följde med en bonus-CD med akustiska versioner av några av bandets låtar.

– Då föddes en idé om det här. Det känns lite nytt och spännande, något vi aldrig testat, säger Tomas Wallin.

Tomas Håkki Eriksson och bandmedlemmarna är vänner sedan länge. Inte konstigt alls när de alla kommer från en så pass liten ort.

– Jag är ju på något vis alltid unplugged och vi tyckte att vi testar hur vi kan göra det här tillsammans. Jag pratar ju mycket om kreativitet och var det kommer ifrån och vår gemensamma uppväxt. Jag valde ju konsten och de hamnade inom musiken och vi vill väl kolla ut vad som finns inom de här båda världarna som hänger ihop, säger Tomas Håkki Eriksson.

Vad blir din roll i det här?

– Jag blir väl någon form av hobbyfilosof eller intervjuare, lite David Letterman. jag ska ju börja med att värma upp publiken och berätta om min bakgrund och varför jag gör det jag gör. Sedan kommer jag väl intervjua dem mellan låtarna och så är tanken att vi ska låta publiken komma in och fråga också. Och då är det jag som ska sköta den diskussionen, säger Tomas Håkki Eriksson.

Ni kommer ju från samma lilla plats, hur stort är det här för dig?

– Jag vet inte än. Just nu är jag på turné i Norge och om två veckor när jag är klar med det först då blir det stort för mig. Jag ser egentligen inte på det som stort eller litet, jag ser det som att jag får åka ut med grabbarna jag känner och ha roligt tillsammans, säger Tomas Håkki Eriksson.

I anslutning till konserterna är det bestämt att Håkki ska inleda med en kort föreläsning, bland annat för att presentera sig själv. Och Takida-medlemmarna har inte alls lagt sig i vad försnacket ska handla om, berättar gitarristen Tomas Wallin.

– Ingen aning. Där får han fria händer. Han kommer att bli en allt-i-allo som får göra lite av det han är bra på. Det ska bli jättekul, det här kan gå lite hur som helst, säger Tomas Wallin.

Man kan ju undra här, vem av er är det egentligen som är på turné med vem?

– Ja, eller hur, det är lite som jag också har tänkt. Jag tycker att det är väldigt kul att ha ett bakgrundsband när jag är ute på turné, säger Tomas Håkki Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".