Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

DDT och PCB har hittats i havsörnsägg längs Västernorrlands kust

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 05.30
Irene Hedlund, Länsstyrelsen: "Det finns höga koncentrationer spritt i hela länet"
(1:47 min)
Miljögifter har hittats i havsörnsägg längs Västernorrlands kust. Foto: Scanpix

Miljögifter har hittats i döda ägg från havsörnar som häckar längs med västernorrlandskusten. Tidigare var havsörnen nära att försvinna från Sverige, men de senaste 20 åren har örnarna haft en positiv trend. En teori är att havsörnen nu har kommit tillbaka till områden, där det finns mycket miljögifter.

Miljögifter har hittats i döda ägg från havsörnar som häckar längs med västernorrlandskusten. Tidigare var havsörnen nära att försvinna från Sverige, men de senaste 20 åren har örnarna haft en positiv trend. En teori är att havsörnen nu har kommit tillbaka till områden, där det finns mycket miljögifter.

- De miljögifter som vi har uppmärksammat i de okläckta havsörnsäggen är främst DDT och PCB och vi har även hittat dem lagrade i sedimenten utanför vår kust, säger Irene Hedlund som är enhetschef på Miljöanalys och Viltförvaltning på Länsstyrelsen.

De örnägg som har analyserats visar på förhöjda värden av de kemiska miljögifterna jämfört med andra analyserade ägg i andra delar av landet under samma tidsperiod, 2010 till 2012. Fyra ägg från länet och ytterligare 35 ägg från andra områden i Sverige har samlats in. För DDT och PCB är koncentrationerna mellan tre och fem gånger högre än äggen från andra kustavsnitt och sex till åtta gånger högre än i äggen från inlandet i södra och mellersta Sverige.

- Det finns höga koncentrationer spridda över hela länet utefter kusten så att det är från Husum ner till Sundsvall som vi har hittat höga halter av dessa ämnen, säger Irene Hedlund

Halterna av DDT och PCB hos oss ligger i nivå med eller över de kritiska gränsvärden för effekter på fortplantningen som beräknats för havsörnar från svenska kusten. Resultatet är mycket oroande och kan på sikt vara ett hot mot havsörnsstammen.

- Havsörnen utnyttjar häckningsplatser i miljöfarliga områden för de vet ju inte var det ligger miljögifter lagrade i sedimenten så att det är klart att det är ett hot om det är så att det är i de här miljögifterna som frigörs och går upp i näringskedjan men det vet vi ju inte än i dag. Vi vet att det finns miljögifter lagrade i sediment och vi har miljögifter i våra havsörnsägg men vi har ännu inte kunnat göra någon koppling däremellan, säger Irene Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".