Matt Murley, forward i Timrå IK, har varit med i kvalserien förr. Den här gången känns lättare, säger han, för nu vet han vad han ska förvänta sig. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Timrå

Kvalserien en fördel men inte en räddning för Timrå IK:s ekonomi

Lars Nolander: ”Det är en positiv sak”
1:41 min

Timrå IK spelar i Kvalserien med start nästa vecka. Och det är en stor fördel för klubbens knappa ekonomi. Nettot efter kvalseriespelet i fjol var 1,4 miljoner kronor. Men det är inte riktigt en räddning, säger klubbdirektör Lars Nolander.

– I fjol hade vi ett netto på ungefär 1,4 miljoner så självklart är det en väldigt positiv sak, säger han.

Timrå IK har haft det tufft ekonomiskt. Och Lars Nolander har tidigare sagt att klubben måste göra ännu fler besparingar. Med fem nya hemmamatcher nu i kvalserien blir det mer publikintäkter.

– En stor kampanj är på gång, och målet är att fylla arenan med 6 000 personer i publiken i snitt. I fjol låg siffran på 5 300 besökare. Men bortamatcherna kommer att kosta mycket och ett mer långsiktigt arbete krävs för att få ekonomisk stabilitet i föreningen, säger Lars Nolander.

Timrå kommun släppte pantsäkerheten på EON arena i höstas och då slapp Timrå IK ta topplån med höga räntor och kort amorteringstid. Det har också hjälpt, säger han.

– För att få en stark förening måste vi få finansiera och låna pengar på arenan, med arenan som säkerhet. Så det är det vi jobbar på just nu med bankerna, berättar Lars Nolander.

Men inför kvalserien nu Spelarna i Timrå IK är taggade inför kvalserien. Forwarden Jonathan Hedström tycker att det är jobbigt att föreningen står på spel om laget åker ut men han tycker att det ska bli kul.

– Jag tycker att vi har ett bättre lag och ett bättre spel i år. Självklart blir det tungt, men vi kommer att klara det, så är det bara, säger han.

Matt Murley, också forward i laget, är minst lika peppad. Han säger att spelarna ska träna hårt och se till att bli hälsosamma, sen är de redo. Matt Murley var med förra gången också men då var han mer nervös än nu.

– Det är spännande! Att spela i kvalserien förra året var nog det roligaste på hela året. Vi ser nog alla fram emot att göra det igen och kan knappt hålla oss. När man spelar en kort serie är det aldrig lätt. Vilket lag som helst kan vinna matcherna. Men vi har högt självförtroende och bra chanser, säger han.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".