Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Västernorrland

Full mobiltäckning 2015 – om du har 4G mobil

Ivar Hallin: ”En process som tar sin tid”
1:24 min

Om två år hoppas mobiloperatörerna att mobilskuggorna ska vara ett minne blott i Västernorrland. Men full mobiltäckning får bara den som skaffar en mobil med 4G-teknik.

– Alternativet är att bygga på 2G eller 3G näten, säger Ivar Hallin på länsstyrelsen.

Under onsdagseftermiddagen träffades de viktigaste aktörerna inom mobiltelefoniområdet i Härnösand för dialog om den bristande täckningen i länet.

Under hösten 2012 genomförde länsstyrelsen en mätning i samarbete med kommunerna. Den visade att delar av länet har dålig täckning, eller saknar täckning helt och hållet.

– Mötet var ett sätt att få en bild av hur både Post- och telestyrelsen och mobiloperatörerna ser på mobiltelefonin i framtiden, säger Ivar Hallin.

– Vi kommer kanske inte att kunna göra mycket mer rent handfast. Det vi kan göra nu är att hoppas att mobiloperatörerna infriar sina planer på utbyggnad av 4G nätet.

När kan vi vänta oss full mobiltäckning?

– Ja, det är en svår fråga, de flesta av oss har fortfarande inga mobiltelefoner som kan hantera 4G nätet, utan det här är en process som kommer att ta tid innan de flesta av oss har bytt och skaffat modernare telefoner. Min bild efter mötet är att operatörernas mål är att det ska vara fullt utbyggt i länet 2015.

Men gör inte operatörerna det enkelt för sig genom att säga att den som vill ha full täckning får skaffa en mobil med 4G?

– Det är inte tilltalande att fortsätta bygga på 2G eller 3G näten med deras begräsningar. 4G innehåller möjligheter, det är naturligt att göra en teknisk utveckling.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".