Christina Grewell ordförande Lärarförbundet Foto: Elenor Nordström
Örnsköldsvik

Lärarnas arbetsbelastning för hög

Christina Grewell, Lärarförbundet: ”Uppgifter behöver tas bort”
1:42 min

För hög arbetsbelastning, sjukskrivningar och ingen tid att planera lektioner. Nu kräver Lärarförbundet i Örnsköldsvik att kommunen gör en utredning av lärarnas arbetssituation. Lärarförbundet i Örnsköldsvik är oroade över utvecklingen.

 - Dels är det enskilda lärare som är slitna helt enkelt, som säger att de inte orkar med läraryrket. De har för många arbetsuppgifter. Det är alldeles för fullt på deras bord. De mår sämre psykiskt av det och blir stressade. Det behöver helt enkelt rensas, och uppgifter behöver tas bort, säger Christina Grewell som är Lärarförbundets ordförande i Örnsköldsvik.

Lärarförbundet ser problem i hela landet när det gäller ökad arbetsbelastning. Skolreformens nya arbetsuppgifter med exempelvis skriftliga omdömen stjäl tid från undervisningen och tröttar ut lärarna. Och i Örnsköldsvik tycks måttet nu vara rågat.

- Sen kan vi se lokalt här i Örnsköldsvik att det finns en extremt stor frustration över omkringarbete som inte fungerar. Det är allt i från IT, kopiatorer och läromedel. Alltså en massa sådana här omkringgrejer som tar en massa tid från lärarna, tid i från eleverna, säger Christina Grewell.

I slutänden är det elevernas resultat som drabbas, och därför kräver man nu att kommunen utreder arbetsmiljön. Birgith Ohlson Johansson är bildningsnämndens ordförande.

- Jag förstår den frustrationen, men samtidigt är det massor med reformer som har kommit från riksdag och regering. Och då måste man också få pengar för det. Vi har inte fått full täckning för att klara de här reformerna och då blir det ju tyvärr så här. Och då måste vi försöka tänka: vad kan vi prioritera inom det vi har? Men jag anser att gör man nya reformer måste man också ha ekonomisk täckning på dem, säger Birgith Ohlson Johansson, ordförande för bildningsnämnden.

Men Lärarförbundet menar att kommunen måste ta sitt ansvar som arbetsgivare.

- Om inte kommunen lyssnar nu så måste vi försöka göra arbetsmiljöärenden av det och helt enkelt gå till Arbetsmiljöverket, säger Christina Grewell, Lärarförbundets ordförande i Örnsköldsvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".