Levande fiskar rör på sig så då vet man inte vad som ska hända. Det är spännande, säger 10-åriga Louise Dahlin. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Timrå

Fiskesport under lovet ska locka fler tjejer

Louise Dahlin: ”Det är spännande att de är levande”
1:37 min

Nu under sportlovet hålls flera aktiviteter för barn i länet. En av dem är fiskesporten casting, där det är prova-på hela veckan. Och i onsdags var det bara för tjejer. Tioåriga Louise Dahlin tyckte att det var kul men hon fångar helst riktiga fiskar.

– Det är mer spännande för de rör ju på sig. Då vet man inte riktigt vad som ska hända. Det här är ju mer precision så det är inte på riktigt. Men det är riktigt ändå på ett sätt, säger hon.

Klockan är tolv och Louise Dahlin är den första deltagaren som kommit till sporthallen i Timrå. Hon övar på att kasta med ett så kallat haspelspö och träffa ett mål lite längre fram på golvet. Jan Sjöholm från Storöringens fiskeklubb förklarar hur det går till.

– Vi har en måltavla med plåtbitar som man ska träffa. Då får man tio poäng, säger han.

I dag får alla barn komma, men Jan Sjöholm tyckte att det var viktigt att ha en dag bara för tjejer, han tror att fler kommer då.

– Åker man till en å så är det ju bara killar där. Så varför ska inte tjejer fiska? Casting är en kanongrej då, säger han.

Louise Dahlin fiskar ofta med sin familj och hon har några kompisar som också är intresserade - både killar och tjejer. Men det är ändå rätt bra med en dag bara för tjejer, säger hon.

– Det blir en lite annan grej då. Men egentligen är det ingen skillnad. Alla mina syskon är killar men det går ju bra med allting, säger hon.

Vad är ditt mål med sporten?

– Jag vill fånga en gädda men annars är det mest att fortsätta fiska.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".