Den ryska vargtiken. Foto Länsstyrelsen Jämtlands län
Västwernorrland

Ny flytt av vargtiken

Idag har Naturvårdsverket fattat beslut om att försöka genomföra en flytt av vargtiken i Junsele. Bakgrunden till beslutet är en ohållbar situation för renskötseln och att det inte går att genomföra en skyddsjakt just nu.

– Det är en mycket svår situation. Skadorna för renskötseln är så omfattande att den är ohållbar. Situationen förvärras dessutom hela tiden. Vi ser idag ingen annan lösning än att flytta vargtiken, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har två gånger beslutat om skyddsjakt men besluten har överklagats och skyddsjakten har avbrutits. 

Samtidigt så blir situationen för renskötseln allt svårare och skadorna är omfattande, något som bekräftas av Länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län som förordar en flytt av vargtiken. Vid samråd med Nationella rovdjursrådet framkom att majoriteten av rådet förordar en flytt.

─ I och med förvaltningsrättens ställningstagande om inhibition av de två tidigare besluten om skyddsjakt välkomnar länsstyrelsen en lösning för att reducera störningarna för samebyn. Vi anser att situationen är allvarlig och ohållbar för renskötseln i området. Utöver den nuvarande problembilden är det stor sannolikhet att vargtiken att bli kvar i området och problemen kommer sannolikt att uppstå igen, säger Irene Hedlund, rovdjurschef på länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".