1 av 15
Sean Banan med "Copacabanana". Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 15
Foto: Maja Suslin/Scanpix
3 av 15
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
4 av 15
Robin Stjernberg uppträder med "You". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
5 av 15
Anton Ewald med "Begging". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
6 av 15
Yohio med "'Heartbreak Hotel' Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
7 av 15
Ravaillacz med "En riktig jävla schlager" Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
8 av 15
Ulrik Munther med "'Tell the world I'm here". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
9 av 15
State of Drama med "Falling". Foto: Claudio Bresciani
10 av 15
Loreen och döva barn från Manilla-skolan tillsammans med klasser från Adolf Fredrik framför "Euphoria". Foto: Claudio Bresciani
11 av 15
Programledarna Gina Dirawi och Danny Saucedo. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
12 av 15
Louise Hoffsten med "Only the dead fish follow the stream". Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
13 av 15
14 av 15
Ralf Gyllenhammar med "Bed on fire". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
15 av 15
Danny Saucedo som brandman när Ralf Gyllenhammar uppträder med "Bed on Fire". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Yohio tvåa i Melodifestivalen

"Det är kaos i min hjärna"
0:44 min

Från Andra chansen till segern. Robin Stjernberg och hans "You" vann Melodifestivalen. Nu får 21-åriga skåningen representera Sverige i Eurovision Song Contest på hemmaplan i Malmö.

Folket ändrade sig. Och juryn avgjorde. Tittarna valde Yohio,men det var Robin Stjernberg som vann Melodifestivalen i Friends Arena på lördagskvällen.

För första gången någonsin har en artist som gått omvägen via Andra chansen vunnit Melodifestivalen. Robin Stjernberg, den 22-årige "Idol"-tvåan från Hässleholm, tilltalade såväl de röstande tv-tittarna som den internationella juryn och hans "You" korades till 2013 års vinnarbidrag.

Låten är skriven av Stjernberg själv tillsammans med Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas.

Sångaren har varit segerviss under veckan som gått.
Som vanligt i finalen delade juryn och tittarna på ansvaret att utse vinnaren och det var juryn som avgjorde det hela. Yohio vann tittaromröstningen, men då var Robin Stjernbergs försprång som den internationella juryn gett honom för stort.

Yohio kom tvåa med "Heartbreak hotel" och Ulrik Munther trea, precis som i fjol.

Finalen var en svårtippad historia utan någon egentlig förhandsfavorit att tala om. Glamrockaren Yohio var den som under veckan hade lägst odds hos spelbolagen, men enligt Svenska Spel var det in i det sista en jämnare och mer svårbedömd final än på många år med flera tänkbara vinnarkandidater. Däribland Robin Stjernberg, vars bidrag legat högt på topplistorna.

Att finalen var jämn märktes tydligt på den internationella juryn som spretade i sina poäng. Högsta poäng, 12, delades ut varsin gång till Sean Banan, Louise Hoffsten och Ralf Gyllenhammar, två gånger till David Lindgren och så tre gånger till Robin Stjernberg och Ulrik Munther. Stjernberg ledde därmed finalen efter att juryn lämnat sina röster.

Robin Stjernberg kom tvåa i TV 4:s "Idol" i fjol. Snacka om revansch för honom. Det är dessutom tredje gången på de senaste fyra åren som en artist från det programmet vunnit tävlingn - efter Anna Bergendahl 2010 och Loreen i fjol.

Under den direktsända finalen dök två svenska Eurovision-segrare upp. Carola dansade in i Friends Arena med en moden version av "Främling" som vann i München 1983. 

Fjolårets vinnare Loreen framförde tillsammans med elever från Adolf Fredriks musikklasser och Manillaskolan sitt vinnarbidrag "Euphoria". Det återstår att se om "Robin Stjernberg" kommer att tilltala de övriga 38 tävlande nationerna i Malmö i maj.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".