Ett av Mitthems bostadsområden i Sundsvall. Foto: Mikael Andersson.
Västernorrland

Allt hårdare krav för att få hyra kommunala bostäder

Är det bostadsbrist i Västernorrland? Sara Johansson rapporterar
1:40 min

Länets kommunala bostadsbolag ställer hårda krav för att du ska få hyra en lägenhet. Har du betalningsanmärkningar blir det nobben direkt. Och de flesta av bolagen kräver någon typ av referenser för att du ska bli godkänd.

En undersökning som Sveriges Radio genomfört visar att de allmännyttiga bostadsbolagen ställer allt hårdare krav på hyresgästerna när det gäller t ex inkomst, referenser och arbete.

Här i länet säger samtliga kommunala bostadsbolag nej till dig som har betalkningsanmärkningar, åtminstoner om du inte har någon som går in och borgar för dig.

Referens är ett krav från fem av länets sju kommuner och då handlar det tex om referens från en tidigare hyresvärd vilket gör det svårt för den som söker lägenhet för första gången. I Ånge och Timrå finns inte kravet på referens.

Andra krav som förekommer är att du ska ha en viss lägstainkomst eller att du ska ha ett svenskt personnummer.

För vissa människor blir det svårt att få bostad när kraven ser ut så här. Det säger Conny Säker på Hyresgästföreningen region Nord.

– Många människor har det inte så lätt. Och ofta blir det till en ond cirkel. Du har inget jobb, då får du ingen bostad, är du utan bostad blir det svårt att söka jobb, säger Conny Säker.

– Ungdomar har det speciellt besvärligt, dels när det gäller jobben men också därför att de ofta inte har någon tidigare hyresavärd att referera till och då kan det bli stopp. Det här är en grupp som vi komomer att få jobba mycket med, säger Conny Säker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".