Sundsvall

Cykel- Nisse stänger verkstaden och lämnar Sundsvall efter 30 år

Cykel- Nisse Jonsson. "Vi hoppas hitta någon serviceinriktad kille"
5:59 min

I höstas firade "Cykel-Nisse" 30 år som hjälte för Sundsvalls cyklister. Eller Nils- Wilhelm Jonsson som han egentligen heter. Men nu är det slut. Nu säljer han och sambo Elvi verkstaden och flyttar.

I verkstaden, en faluröd magasinslänga, vid Västra Station, har han tillsammans med sambon sedan 30 år Elvi Nylén tagit emot cyklar och dess ägare. Många har kommit till Nisses verkstad för att snacka lite, eller ta en fika. Det sägs att han tagit emot en påse bulla som betalning för ett jobb.

Många är det som har en egen historia om Nisse, under åren har inte minst generationer av studenter vänt sig till honom för att få sina hojar omsedda. Till exempel den om distriktsköterskan som kom in med en mini- cykel, där sadeln var trasig. Tillfälligt hade hon fixat det med en rondskål och elstisk binda och hade som sadel.

Men hans verksamhet har inte bara uppmärksammats av distriktsköterskor, studenter och andra med cyklar som behöver service. Han har fått "Miljöäpplet" av Sundsvalls kommun, som ett bevis på kommunens uppskattning av hans miljöarbete som cykelerparatör. Men nu är det alltså slut på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".