Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

Oviss framtid för ambulansen i Kramfors

Lennart Sundwall rapporterar om ambulansens framtid i Kramfors
1:28 min
Ambulans. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Ett berg av övertid, svårigheter att hitta vikarier och en framtid där kompetensförsörjningen inte går att klara gör att ambulansverksamheten i Kramfors kommer att omstruktureras. Allt tyder på att den ambulans som idag finns i Ullånger i framtiden kommer att styras från Örnsköldsvik. Åtta anställda berörs.

Ett berg av övertid, svårigheter att hitta vikarier och en framtid där kompetensförsörjningen inte går att klara gör att ambulansverksamheten i Kramfors kommer att struktureras om. Allt tyder på att den ambulans som idag finns i Ullånger i framtiden kommer att styras från Örnsköldsvik. Åtta anställda berörs

Inget beslut är taget, förslaget ska presenteras i nästa vecka men situationen för ambulanspersonalen i Kramfors är så pressad att något måste göras. Det finns knappt några vikarier att ta in, övertidsberget för dom anställda blir allt större och på sikt går inte kompetensen att hitta, det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta utbildade sjuksköterskor och få dom att flytta till Kramfors.

Därför finns det idag ambulanspersonal som pendlar mellan t.ex Sundsvall och Kramfors. Att ständigt hitta och utbilda ambulanssjuksköterskor är kostsamt, Kramfors ambulansverksamhet kostar väsentligt mer än andra jämförbara stationer.

Förslaget som kommer och som ska skapa en bättre arbetsmiljö och dessutom spara pengar, innebär att Örnsköldsvik tar hand om den ambulans som idag finns i Ullånger. Ambulansen kommer, och det är viktigt för befolkningen, även i fortsättningen att vara stationerad i Höga Kusten. Det behövs åtta anställda på den här ambulansen, varifrån den personalen ska hämtas återstår att se.

Ingen av dom ansvariga vill idag kommentera förslaget utan hänvisar till den information som ska ges i mitten av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".