113 13 - nytt nummer för information vid stora olyckor och kriser
Västernorrland

Nytt informationsnummer vid stora olyckor och kriser

Idag startar Sveriges nationella informationsnummer - 113 13 - som ska ge invånare information vid stora olyckor och kriser. De som ringer kan också lämna information på 113 13.

– Vi har länge arbetat för ett kompletterande informationsnummer och är mycket glada över att vi nu har 113 13 på plats. Förutom att ge landets alla invånare information kan nödnumret 112 avlastas, säger Johan Hedensiö, vd SOS Alarm.

Erfarenheter från tidigare inträffade allvarliga olyckor och kriser visar på ett omfattande behov av att kunna ge och få information. SOS Alarm mottar årligen cirka 3,5 miljoner samtal till 112. Många samtal skulle kunna undvikas då de syftar till att allmänheten enbart vill få eller ge information.

– Genom det nationella informationsnumret 113 13 stärks samhällets kriskommunikation. Tillgången till kommunikation är en viktig del i arbetet med att hantera olyckor och kriser, säger försvarsminister Karin Enström.

Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller översvämning. Man kan också ringa och lämna information på 113 13.

Informationsnumret 113 13 ska avlasta nödnumret 112 och underlätta kommunikationen vid större olyckor och kriser. Tjänsten bemannas av SOS Alarm som har den inledande kontakten med allmänheten. SOS Alarm verifierar vad som har hänt och förmedlar information till berörda samhällsfunktioner och de som ringer in.

Vid kriser med ett längre förlopp kan icke-akuta samtal förmedlas till 113 13 som systematiskt samlar information och förmedlar den till kommunala enheter och allmänheten. Sedan ska kommun, landsting eller berörd myndighet ta över informationsansvaret när respektive krisorganisation är redo.

Man ska alltid ringa 112 i en nödsituation när det är fara för liv, egendom eller miljö.

112 – nödnummer att ringa vid fara för liv, egendom och miljö.

114 14 – polisens nummer för icke akuta ärenden

1177 – sjukvårdsrådgivning

113 13 – informationsnummer vid olyckor och kriser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".