Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, är skeptisk till nedläggningen av Mittuniversitetet i Härnösand. Vinner hans parti nästa val, kommer universitetet att byggas upp igen, säger han. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Härnösand

Gustav Fridolin tycker inte om att Mittuniversitetet i Härnösand läggs ner

Gustav Fridolin: ”Det här är fel”
1:27 min

Det är befängt att flytta fungerande utbildningar från mindre orter och slå ihop dem med större universitet. Det sade Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, på Mittuniversitetet i Härnösand idag, där han diskuterade nerläggningen av universitetet med kommunpolitiker och lärarfacket.

– Det behöver inte bli starkare för att det blir större. Många lärosäten är väldigt bra trots att de inte är så stora. Cambridge och Oxford, som vi pratar mycket om, är inte så stora lärosäten, men de har väldigt bra forskning.

Gustav Fridolin tycker att Sverige ska vara ett land där alla får möjlighet till utbildning oavsett var de bor. Men med den här nedläggningen blir det inte så. När studenter antingen måste flytta eller välja bort studier tror han att många väljer bort dem. Det gäller särskilt folk som har barn och familj i Härnösand eller på annat sätt är knutna till staden, säger Gustav Fridolin.

– Jag tycker att det är fel. Det ska finnas möjligheter till ett gott liv över hela landet. I Härnösand finns en väldig kraft och den måste man använda så att det hörs hela vägen till Stockholm. Och det ska jag ta upp med utbildningsministern, säger han.

Fred Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Härnösand, var positiv efter mötet. Han tycker att det känns bra med stöd från nationella politiker och han vill betona att Härnösand inte tänker ge upp kampen om att behålla sitt universitet.

– Det viktiga är att vi mobiliserar våra styrkor. Om vi har någon möjlighet att backa beslutet återstår att se. Men vi testar frågan allvarligt, säger han.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".