Junsele vårdcentral, en av vårdcentralerna i Västernorrland. Foto: Sveriges Radio
Västernorrland

Låg läkartäthet på vårdcentralerna i Västernorrland enligt kartläggning av Läkarförbundet

Det saknas 1 400 fast anställda specialistläkare på Sveriges vårdcentraler. Det visar en kartläggning som Läkarförbundet gjort. Västernorrland tillsammans med Sörmland och Dalarna har den lägsta läkartätheten efter Örebro.

Det saknas 1 400 fast anställda specialistläkare på Sveriges vårdcentraler. Det visar en kartläggning som Läkarförbundet gjort. Målet är en allmänläkare per 1 500 invånare, en målsättning regeringen ställt sig bakom.

För att kunna klara målsättningen behöver man öka antalet specialistläkare på vårdcentralerna med cirka 1 400 personer, alltså med 30 procent. Närmast målet kommer Jämtland med 1 584 listade per läkare.

Västernorrland tillsammans med Sörmland och Dalarna har den lägsta läkartätheten efter Örebro. Genomsnittet för hela Sverige är 1 942 listade personer per specialistläkare i primärvården.

Datainsamlingen ägde rum i höstas, då Läkarförbundet gick ut med en enkät till verksamhetscheferna vid alla de drygt 1 160 vårdcentraler som finns i Sverige. Svarsfrekvensen var hög; 98,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".