Anders Lundin, programledare, besöker Njurunda ikväll. Foto: Scanpix
Sundsvall

En sjöhäxa, ett Ufo och en kärleksberättelse när Njurunda visas i nytt teveprogram

Anders Lundin, programledare: "Sjöhäxan är en intressant kvinnohistoria"
0:52 min

I kväll visas tredje delen i TV- serien "Det Hände Här". Anders Lundin och tre historiker åker till små orter för att hitta historier från bygden. Men vad fanns att berätta om Njurunda, strax söder om Sundsvall? Det skulle visa sig att det blev ett av de bättre avsnitten i serien.

Programledaren Anders Lundin och tre historiker reser runt till små orter i Sverige med övertygelsen att omstörtande händelser och dramatiska livsöden går att hitta överallt. Det gäller bara att leta på rätt ställen och att prata med rätt personer. I programserien besöker teamet Habo i Västergötland,  Boxholm, Mellerud i Dalsland och på tisdagkvällen Njurunda söder om Sundsvall.

Med hjälp från ortsborna ska historikerna hitta en berättelse var. På den sista dagen samlas de för att höra om upptäckterna och rösta på den berättelse som de tycker är bäst. Den vinnande historien ger namn till ett lokalt landmärke. I Habo är det en rondell som ska namnges, i Boxholm en bro, i Njurunda är det ett promenadstråk och i Mellerud ska ortens vattentorn döpas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".