Maria Lemon har barn på Gångvikens skola utanför Sundsvall. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Gångvikens skola i Sundsvall hotas av nedläggning igen

"Det känns som ett riktigt bakslag", säger Maria Lemon
1:44 min

För ett år sen jublade föräldrarna på Gångvikens skola i Sundsvall, när det stod klart att skolan räddats från nedläggning. Nu finns ett nytt förslag som går ut på att stänga skolan och flytta eleverna till Ljustadalens skola.

– Jag blev vansinnigt arg, säger Maria Lemon, förälder, om när hon fick höra om det nya förslaget.

– Det känns som ett riktigt bakslag måste jag säga. Vi la ner hela förra våren i att försöka bevisa att Gångvikens skola är en viktigt skola både för barnen och för hela området, säger Maria Lemon.

Förra våren var Gångvikens skola en av fem skolor i Sundsvall som skulle lägga ner, enligt ett förslag som politikerna hade att ta ställning till.

Men politisk oenighet gjorde att Gångvikens skola blev kvar. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville ha kvar skolan och eftersom skolnedläggningar måste beslutas i fullmäktige, där inget block har egen majoritet, så drogs just den delen av förslaget tillbaka.

Däremot fanns det enighet om att lägga ner fyra andra skolor i kommunen och det beslutet fattades av fullmäktige i höstas.

Nu har en projektgrupp jobbat med framtiden för skolorna i Ljustadalen och Gångviken och återigen kommit fram till att Gångvikens skola bör stängas och eleverna flyttas till Ljustadalen.

Projektbeskrivningen lyfter fram minskade hyreskostnader på drygt 1,3 miljoner om skolan stänger och att skolan har ett renoveringsbehov på 16 miljoner kronor.

Men de argumenten biter inte på Maria Lemon.

– Men tittar idag inte på våra barn och deras skolgång och väl fungerande pedagogiska verksamheter. Här är det pengar kronor och ören och att minska lokalkostnader som man för fram, och det är inte ok för mig, säger hon.

Förslaget, eller projektbeskrivningen som det kallas, ska presenteras för politikerna och beredas i barn- och utbildningsnämnden, inget beslut är alltså fattat.

Maria Lemon tror att föräldrarna på Gångvikens skola är beredda att kämpa för att rädda skolan igen.

– Som jag tänker rent spontant så blir det väl ungefär samma som förra vårterminen. Den 19 mars har vi ett öppet skolrådsmöte där vi bjudit in politiker. Då blir det den stora första öppningen för att diskutera hur man tänker framåt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".